MOK odbacio inicijativu Izraela za pomen žrtvama iz Minhena

Ajalon je, ipak, rekao da je takav odgovor "neprihvatljiv" jer "odbacuje osnovne principe opšteg bratstva na kojima bi trebalo da počivaju olimpijski ideali".
0 komentar(a)
London, Foto: Reuters
London, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2012. 17:06h

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog nije danas uvažio zahtjev Izraela da se tokom otvaranja Igara u Londonu održi minut ćutanja u čast 11 izraelskih sportista – žrtava otmice koju su izveli Palestinci u Olimpijskom selu tokom Igara 1972. u Minhenu.

Zamjenik ministra inostranih poslova Izraela Deni Ajalon zatražio je od MOK-a da na otvaranju Igara u Londonu 27. jula bude održan minut ćutanja povodom 40. godina od smrti sportista i trenera izraelskog olimpijskog tima.

U odgovoru Roga navodi se da će on u Londonu prisustvovati tradicionalnom posebnom pomenu koji organizuje izraelska delegacija. On je istakao da je MOK već zvanično odao počast nastradalim olimpijcima, ali nije potvrdno odgovorio na zahtjev.

"Molim vas budite uvjereni da u olimpijskoj porodici sjećanje na žrtve užasnog masakra iz Minhena 1972. nikada neće izblijediti", piše u saopštenju.

Ajalon je, ipak, rekao da je takav odgovor "neprihvatljiv" jer "odbacuje osnovne principe opšteg bratstva na kojima bi trebalo da počivaju olimpijski ideali".

Prema izraelskom zvaničniku, nije bio napadnut samo izraelski tim već "i Olimpijske igre, i međunarodna zajednica".

Zato je neohodno da Olimpijske igre kao cjelina odaju počast javno, a ne da to bude događaj na marginama Igara, ocijenio je Ajalon.

Portparol MOK-a Mark Adams kazao je da olimpijska organizacija shvata to pitanje "vrlo, vrlo ozbiljno".

Tokom Igara Olimpijski komitet Izraela organizuje prijem u znak sjećanja na žrtve, i MOK je tu uvijek prisutan, a London neće biti izuzetak, kazao je Adams.

Olimpijske igre u Minhenu bile su prve u Njemačkoj poslije Igra u Berlinu 1936. – održanih u vrijeme nacista.

Tokom druge nedjelje Igara u Minhenu 1972, osam pripadnika palestinske terorističke organizacije Crni septembar upalo je u slabo obezbijeđeno olimpijsko selo i zatočilo izrealske olimpijce.

Dan kasnije, kada su Palestinci prebacivali taoce u avion, intervenisala je njemačka policija. U opštem metežu po mraku, poginula je grupa sportista i trenera i pet od osam terorista.

Izraelska obavještajna služba je godinama tragala i našla trojicu preživjelih napadača i likvidirala ih.

Poslije napada Igre u Minhenu su nakratko bile prekinute.

Bonus video: