Tajlanđanka i Cetinjanka izlažu u Petrovcu

Izložba slika i fotografija dvije umjetnice biće otvorena večeras
87 pregleda 0 komentar(a)
Slika, Foto: Privatna arhiva
Slika, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 25.05.2018. 07:59h

Izložba slika i fotografija dvije umjetnice, Morakot Ketklao sa Tajlanda, i Milene Živković sa Cetinja biće otvorena večeras u Galeriji „Marko K.Gregović“, Spomen dom „Crvena komuna“ u Petrovcu, u 20 časova. Ketklao će se predstaviti izložbom 11 radova “Granice mogućnosti” rađenih u tehnici akrilik na platnu, većeg formata, dok će Živković publici predstaviti “Jedan dan” koju čini 15 fotografija velikog formata. Izložbu će otvoriti Slobodan Stanić, majstor Aikidoa, a može se pogledati do četvrtog juna.

Magistar slikarstva, Ketklao, zapisala je u tekstu koji prati katalog izložbe:

“U Antropocenom dobu djelovanje čovjeka ima značajan uticaj na ekosistem svijeta. Klimatske promjene u prirodi postale su jedan od najvažnijih produkata našeg vremena. Ono što opažamo kao prirodno je u najvećoj mjeri simulacija, uprkos romantičnoj noti o ravnoteži i harmoniji sa prirodom. Ljudi su promijenili globalnu klimu planete Zemlje i efekat ljudskog uticaja tokom Antropocena, nastavlja sa rastom.

Pokušavam da stvorim jedan drugačiji prostor u mojim slikama, istražujući koliko se granice mogućnosti mogu proširiti. Postoji želja za životnim mirom, bez granica i bez ograničenja, za predstavljanjem relacija između elemenata koji čine prirodno okruženje u ovoj epohi”, ističe se u njenom tekstu.

I Živković je, takođe, napisala tekst koji prati katalog izložbe, a dio je posvećen njenom ocu Miodragu Žilu Živkoviću. “Inspirisana konceptualnim umjetnikom Marselom Dišanom, koji je jednom prilikom kada se vratio iz Pariza svom prijatelju poklonio praznu epruvetu, Air de Paris (vazduh Pariza), počela sam snimati i sakupljati kadrove zraka sunca, smještajući ga u formi kruga radi većeg fokusa i metafizičkog utiska, upisujući u nazivu rada: datum, sat, minut i mjesto u kojem je snimljena fotografija”, navodi ona.

Bonus video: