Nagrade najboljima na Festivalu mladih muzičara u Kolašinu

Kolašinska muzička škola bila je, prema ocjeni učesnika, odličan domaćin najtalentovanijim mladim crnogorskim muzičarima
112 pregleda 0 komentar(a)
muzika, Foto: Music.com
muzika, Foto: Music.com
Ažurirano: 13.05.2012. 19:32h

Festival mladih muzičara, koji je ove godine organizovala kolašinska Muzička škola, uspješno je zavšen nakon pet takmičarskih dana.

Talenat i kreativnost tokom trajanja 39. po redu pedagoško-kulturne manifestacije pokazalo je više od 800 učesnika iz 14 nižih, četiri srednje muzičke škole i cetinjske Muzičke akademije.

Kolašinska muzička škola bila je, prema ocjeni učesnika, odličan domaćin najtalentovanijim mladim crnogorskim muzičarima. Podršku u organizaciji te manifestacije, koja se prvi put održava na sjeveru Crne Gore, i čiji su pokrovitelji ministarstva prosvjete i sporta i kulture i Opština Kolašin, pružio je i Centar za kulturu.

Najuspješniji u disciplini violončelo bili su Kosta Popović iz Bijelog Polja, koji je svirao u drugoj, i učenica „Andre Navara“ Eden Sekulović, u četvrtoj kategoriji

Takmičenje je održano u disciplinama klavirska, kamerna i nestandardna dua, solo violina, viola, violončelo, kontrabas, solo harmonika i horovi. Pored velikog broja zlatnih, srebrnih i bronzanih lira, najuspješnijim učesnicima 39. Festivala mladih muzičara dodijeljene su i specijalne nagrade.

Te nagrade ove godine osvojili su harmonikaši Boško Tujković iz tivatske Muzičke škole u pretkategoriji, Kolašinac Miljan Lakićević u prvoj i u četvrtoj kategorijiji, Nevzad Demirović, učenik podgoričke škole „Vasa Pavić“ u četvrtoj kategoriji.

Nagrade za škole iz Nikšića, Podgorice, Cetinje

Iz iste škole specijalnu nagradu dobili su violinisti Miljan Stanišić i Luka Perazić u pretkategoriji i prvoj kategoriji. U istoj disciplini, ali u četvrtoj kategoriji, najbolja je bila Tijana Rončević iz podgoričke škole „Andre Navara“.

Najuspješniji u disciplini violončelo bili su Kosta Popović iz Bijelog Polja, koji je svirao u drugoj, i učenica „Andre Navara“ Eden Sekulović, u četvrtoj kategoriji.

Najbolji kombinovani duo sa klavirom na Festivalu bio je iz barske muzičke škole

Najuspješniji klavirski duo ove godine je iz škole „Dara Čokorilo“ iz Nikšića, ali i sa cetinjske Muzičke akademije.

Specijalnu nagradu u toj disciplini, u prvoj kategoriji, osvojili su Mija Ljuka i Teodora Danilović, a u četvrtoj sestre Ana i Ida Muratagić. Specijalna nagrada u disciplini kombinovanih dua pripala je Tamari Knežević i Angeli Mijušković u sedmoj kategoriji.

Najbolji kombinovani duo sa klavirom na Festivalu bio je iz barske muzičke škole. Specijalnom nagradom u toj disciplini nagrađene su Jovana Popović i Alesja Palucina.

Tokom Festivala održano je više koncerata koji nijesu bili u takmičarskoj konkurenciji.

Bonus video: