Dukić opet u igri

Dukić je juče odjedrio dvije odlične regate, pa je mladi Novljanin po jako slabom vjetru prvu jučerašnju trku završio na 27. poziciji, a u drugoj je kroz cilj prošao 16.
0 komentar(a)
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Milivoj Dukić, Foto: Nebojša Mandić
Ažurirano: 06.05.2012. 06:58h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Boltenhagen – Drugog dana jedrenja na “Audi Laser Svjetskom prvenstvu 2012” u Boltenhagenu vrijeme je opet bilo loše za takmičare, jer je na startu trke u 11 sati duvao vjetar jačine od 6 do 8 čvorova, a tokom dana je opadao čak i na 4 čvora. Zbog toga su organizatori za jučerašnju drugu trku morali i da mijenjaju regatno polje.

Međutim, to nije omelo našeg reprezentativca koji se u potpunosti oporavio od prekjučerašnje greške i juče odradio jako dobar posao. Za razliku od prvog dana jedrenja, Milivoj Dukić je juče odjedrio dvije odlične regate, pa je mladi Novljanin po jako slabom vjetru, koji njemu nikako ne odgovara zbog težine, prvu jučerašnju trku završio na 27. poziciji, a u drugoj je kroz cilj prošao 16.

"Bio je čak i slabiji vjetar nego juče. Prvu regatu sam bio dobar, međutim, imam dosta problema sa vožnjom jedrilice u krmu, gdje gubim dosta pozicija u trci, ali to je nešto što se ne može promjeniti jer sam težak za ovakve uslove jedrenja kada praktično nema vjetra. Uz to sam u prvoj trci imao malo lošiji start i cijelu sam se regatu morao izvlačiti, pa tako mogu biti zadovoljan sa tim 27. mjestom u prvoj trci i bitno je da držim neku konstantu i da ne dozvolim više nikakve padove i oscilacije u jedrenju", kazao je Dukić za “Vijesti” neposredno po završetku jučerašnjih trka.

Zbog svoje konstitucije, ali i načina jedrenja, devetnaestogodišnjem Novljaninu bi više odgovaralo da je vjetar jak, kao što je bilo predviđanja da će biti ovih dana na samom sjeveru Njemačke na Baltičkom moru.

Stoga najviše i raduje činjenica da je upravo i u drugačijim uslovima Dukić ostvario odlične rezultate juče, jer to znači da se u potpunosti oporavio od krize od prvog dana kada je zbog tehničke greške kažnjen sa 20 bodova, tako da je poslije prve jučerašnje regate u drugoj ostvario još bolji rezultat.

"U drugoj regati sam napravio odličan start i cijelu sam regatu odlično vozio, držao sam nešto oko dvanaeste pozicije, ali sam opet sa vožnjom u krmu gubio po nekoliko pozicija. Međutim, uspio sam da odradim dobru trku. Zadovoljan sam drugim danom, poslije katastrofalnog prvog, da tako kažem, i onih 20 bodova koji su mi dodjeljeni, ali sam ovim vožnjama uspio da povratim samopouzdanje i sada samo treba ostati na zemlji sa obje noge, jer ima još pet dana jedrenja i dosta se toga još može desiti", zaključio je naš najbolji jedriličar.

Da podsjetimo da se u Boltenhagenu Milivoj Dukić bori za jedno od preostalih 12 mjesta koja vode na olimpijske igre, gdje će učestvovati 48 jedriličara iz isto toliko država. Predviđanja su da ukoliko se na ovom svjetskom prvenstvu Dukić na kraju ukupno plasira oko 40. pozicije, može obezbijediti da i Crna Gora ima svog predstavnika na najvećoj jedriličarskoj smotri u Londonu.

Poslije drugog dana takmičenja, mladi hercegnovski jedriličar drži ukupno 95. poziciju, za razliku od 120. koju je imao poslije prvog dana.

Raj za penzionere i one koji se tako osjećaju

Stilski konzistentno uređen i besprekorno čist i miran gradić, Boltenhagen je njemačkim penzionerima, ali i onima koji vole takvu vrstu “kuliranja”, omiljeno mjesto za kratke odmore, pa zato u svakom trenutku u ovom gradiću je više turista nego domicilnog stanovništva.

U najvećoj ulici je veliki broj pansiona i malih hotela sa istaknutim reklamam za izdavanje soba, koje se, usput, kreću od 45 eura za dvokrevetnu, preko 60 eura za apartman i više.

U centru Boltenhagena je ovalni javni Gradski park sa binom na kojoj često nastupaju umjetnici raznih profila, a cijeli gradić je isprepletan šetačkim i biciklističkim, savršeno uređenim stazama i interesantno je da je samo kroz glavnu ulicu svima dozvoljeno da se kreću automobilima, dok je to vrlo restriktivno za ostale ulice i svuda prednost imaju biciklisti i šetači.

Boltenhagen u Libekškom zalivu izlazi na Baltičkom more, pa je naravno “hot-spot” gradića ogromna pješčana plaža sa jako sitnim bijelim pjeskom, ali nikome ni ne pada na pamet da se kupa u moru pošto je temperatura vode pri površini sada oko 7 stepeni Celzijusa, a temperatura vazduha je juče bila od 7 do maksimalnih 11 stepeni Celzijusa.

Međutim, na plaži ima dosta onih koji se u specijalnim ležaljkama griju na zubatom suncu, koje ne zalazi do 21 sat. Ono što zapada za oko nekome ko dođe iz našeg ‘’urbanističkog raja’’ je činjenica da u zaleđu plaže nema apsolutno ništa izgrađeno, da je prvo drvored, pa šetačka i biciklistička staza, pa tek onda niske autentične kućice u kojima su uglavnom restorani i barovi, kao i suvenirnice.

Jedini stalni stanovnici Velike plaže su ogromne divlje bijele guske koje su se navikle na ljude i prihvatile ih na svojoj ‘’zemlji’’.

Bonus video: