Zatvorenik u ZIKS-u pretučen jer je kasnio na prebrojavanje

Zbog prekoračenja ovlašćenja službenik i šef smjene privremeno su udaljeni sa posla, pojašnjeno je iz ZIKS-a
127 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, Zatvor, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.05.2012. 10:28h

Pritvorenika Marka Đurkovića (24) iz Nikšića u četvrtak ujutro u pritvorskoj sobi naočigled drugih pritvorenika pretukli su službenici sektora obezbjeđenja u Istražnom zatvoru Podgorica, saznaju "Vijesti" .

On je prema našim informacijama "zakasnio na brojanje", tačnije nije ustao iz kreveta kada je službenik obezbjeđenja brojao pritvorenike.

Iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija juče je potvrđeno da je njihov službenik upotrijebio sredstva prinude nad Đurkovićem, koji pojasnili su oni "nije postupio po pravilima Kućnog reda".

Zbog prekoračenja ovlašćenja službenik i šef smjene privremeno su udaljeni sa posla, pojašnjeno je iz ZIKS-a.

Oni su u odgovoru naveli da je službenik Sektora obezbjeđenja Istražnog zatvora, u okviru redovnih aktivnosti vezanih za preuzimanje smjene, brojao pritvorena lica.

"Pravila Kućnog reda nalažu da prilikom brojanja pritvorena lica budu u stojećem stavu pored svog kreveta. Marko Đurković je odbio naređenje službenika da za vrjeme brojanja ustane iz kreveta i visokim tonom zaprijetio da ga slučajno ubuduće niko ne budi radi brojanja, što je i sam pritvorenik potvrdio u svojoj pisanoj izjavi, koju je dao nakon događaja. Na poziv službenika putem radio-veze u sobu, sa šefom smjene došli su i ostali službenici sa tog sprata. Pošto se šef smjene informisao o čemu se radi, od pritvorenog Đurkovića zahtijevao je da izađe iz sobe da bi napisao izjavu. Na ovu naredbu pritvoreni je reagovao pružajući aktivni i pasivni otpor", saopštili su iz ZIKS-a.

Oni nisu pojasnili na koji način je Đurković pružao otpor, ali su saopštili da je njihov službenik, kom nisu naveli ime "pretjerao".

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: