Munkov "Krik" prodat za nevjerovatnih 120.000.000 dolara

Početna cijena bila je 40.000.000 dolara i u nadmetanju je u početku učestvovalo 7 aukcionara. Na koncu je remek djelo završilo u vlasništvu kupca koji se javio telefonom
256 pregleda 0 komentar(a)
Krik, Edvard Munk, Foto: France24.com
Krik, Edvard Munk, Foto: France24.com
Ažurirano: 03.05.2012. 14:18h

Jedna od najpoznatijih slika u svijetu "Krik" porodata je na aukciji za nevjerovatnih 120 miliona dolara. Ovo je najskuplje prodato umjetničko djelo u istoriji aukcionarstva.

Tokom 12-minutnog nadmetanja, slika umjetnika Edvarda Munka koja je postala simbol anksioznosti prodata je za tačno 119.922.500 dolara.

Detalji o kupcu nisu objavljeni.

Prethodni rekord za cijenu koje je dostiglo neko umjetničko djelo iznosi 106,5 miliona dolara, koliko je prodata slika "Akt, zeleno lišće i poprsje" Pabla Pikasa, koja je prodata 2010. godine.

Munkova slika muškarca koji se drži za glavu i vrišti jedna je od četiri verzije slike koju je naslikao norveški ekpresionista.

Slika je postala dijelom pop kulture, a korištena je i u brojnim holivudskim filmovima.

Prethodni rekord za cijenu koje je dostiglo neko umjetničko djelo iznosi 106,5 miliona dolara, koliko je prodata Pikasova slika "Akt, zeleno lišće i poprsje", koja je prodata 2010.

"Zajedno sa Mona Lizom, ovo je najprepoznatljivija slika u istoriji umjetnosti", kazao je Majkl Fram iz londonske umjetničke aukcijske kuće "Frahm".

Početna cijena bila je 40 miliona dolara i u nadmetanju je u početku učestvovalo sedam aukcionara. Na koncu je remek djelo završilo u vlasništvu kupca koji se javio telefonom.

Norveški biznismen Peter Olsen, čiji je otac bio Munkov prijatelj, kaže kako je odlučio da proda sliku jer je, kako je rekao, "osjetio pravi trenutak da je svijet vidi i ocijeni".

"Živio sam sa ovom slikom cijelog života i njena energija i moć rasli su iz godine u godinu", kazao je Olsen.

Bonus video: