Trio V.I.A. predstavio Kolašincima osobenosti džeza

Posebnu draž Koncertu u podne dalo je i učešće učenika muzičke škole, koji su „pomogli“ pijanistkinjama u izvođenju nekih kompozicija
60 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni dan džeza, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Međunarodni dan džeza, Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 29.04.2012. 13:13h

U susret 30. Aprilu, Međunarodnom danu Džeza, u muzičkoj školi Trio V.I.A (Vjera Nikolic, Ida i Ana Muratagić) prestavili su Kolašincima taj jednistveni muzički stil.

Koncerti će biti održani Herceg Novom, Kotoru, Baru, Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima, Tivtu i Cetinju , a kolašinska publika, danas je bila u prilici da čuje džez obrade napoznatijih narodnih pjesama.

U, za džez specifičnoj ritmičkoj podlozi i harmoniji, Trio V.I.A izveo je crnogorske narodne pjesme „Sejdefu majka budđaše“, „Milica jedna u majke“, „Đevojko, đevojko zlatna jabuko“, zatim makedonsku „Uči me majko“, ali i neke od napoznatijih stranih , dobro poznatih kompozicija.

Posebnu draž Koncertu u podne dalo je i učešće učenika muzičke škole, koji su „pomogli“ pijanistkinjama u izvođenju nekih kompozicija.

Nikolić je dio koncerta iskoristila da najmlađim u publici objasni u čemu je osobenost džeza , koja ga izdvaja od ostalih muzičkih vrsta.

Koncerte u podne u Crnoj Gori organizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, dok će UNESKO sjutra u Nju Orelansu i Njujorku velikm svečanostima obilježiti dan tog muzičkog stila nastalog na američkom kontinentu krajem XIX i počletkom XX vijeka.

Bonus video: