Zatvorske posjete i prisluškivanje su „državna tajna”

Suđenje za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, čiji se kraj ne nazire, otkrilo problematične postupke kojima se nadležne institucije nijesu bavile
87 pregleda 0 komentar(a)
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ljubo Bigović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2012. 09:24h

Tužilaštvo i policija nijesu istraživali ko je iz Višeg suda izdao nezakonite dozvole za zatvorske posjete i ne izjašnjavaju se o tome da li su nezakonito prisluškivali sudije 2005. godine.

Optužnicom iz 2006. godine za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića navedeno je da je Viši sud mimo zakona omogućio posjete optuženim za taj zločin Ljubu Bigoviću, Saši Boreti i Ljubu Vujadinoviću optuženom Vuku Vuleviću u ljeto 2005, a posjete u koje su išli sa Vulevićevim ocem Radoslavom su poslužile, tvrdi tužilaštvo, za planiranje ubistva u avgustu iste godine.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je bila praksa da ostavljaju propusnice upravi prije odlaska na godišnje odmore, kako pritvorenici ne bi bili uskraćeni za posjete.

Prema informacijama “Vijesti”, na spornim dozvolama su potpisi bivšeg sudije tog suda Radovana Mandića, aktuelnog Miroslava Bašovića i Seke Piletić, sada sudije Apelacionog suda.

Pojedine sudije su u izjašnjenjima, koja su dostavljena tužilaštvu, tvrdile da nijesu ispisale imena “posjetilaca”, ali ni pojedine dozvole. “Vijesti” nijesu uspjele da kontaktiraju Mandića, dok Bašović nije želio da da komentar.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: