Odloženo suđenje Čikiću i Vijestima po tužbi 9 Bjelopoljaca

Režim na ovaj način želi psihički i ekonomski uništiti preživjelu žrtvu genocida, te istovremeno skrenuti pažnju sa afera mita i korupcije i korupcije, privatizacije
0 komentar(a)
Ibrahim Čikić, Foto: Arhiva Vijesti
Ibrahim Čikić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.04.2012. 08:08h

Ročište autoru knjige “Gdje sunce ne grije“ Ibrahimu Čikiću i "Vijestima", koje su prenijele njene djelove, po privatnoj tužbi devet Bjelopoljaca za naknadu štete, ponovo je odloženo u Osnovnom sudu u Bijelom Polju pred parničnim sudijom Sanjom Konatar i naredno zakazano za 1. jun.

Punomoćnik Čikića, advokat Aleksandar Vojinović saopštio je da ročište nije održano jer nijesu došla dva svjedoka te da od Višeg suda treba da se pribave spisi predmeta iz 1994. godine kada je suđeno čelnicima SDA.

"Spisi kao dokazni materijal, iako su traženi još na prethodnom ročištu 27. marta, još nijesu dostavljeni. Zatraženo je i da se od Osnovnog suda u Podgorici dostave spisi u vezi s nadoknadom štete u vezi s prethodno navedenom krivično-pravnom stvari", kazao je Vojinović.

On je naveo da je na ročištu konstatovano da je sud od strane ZIKS-a obaviješten da nijesu u mogućnosti da dostave knjigu evidencije dežurnih službenika za period 1994/95. godina, a dostavljena je knjiga evidencije pritvorenih lica za taj period.

Čikić je povodom posljednjeg sudskog procesa saopštio da ovoga puta umjesto jedanaestorice „veličanstvenih“ u parnični postupak ulaze njih devetorica

Osnovni sud u Bijelom Polju u julu prošle godine donio je rješenje o obustavljanju krivičnog postupka protiv Ibrahima Čikića koga su sugrađani Luka Bulatović, dr Tomislav Karišik, dr Vučić Popović, Milko Kljajević, Dušan Obradović, Vukić Šuković, Blažo Marijanović, Radoman Vuković i Radojko Veličković teretili da ih je tokom 2008. godine u knjizi “Gdje sunce ne grije“ koja je u nastavcima objavljivana u „Vijestima“ u vremenu od 20. novembra do 20. decembra 2009. godine, navodno oklevetao.

U rješenju o obustavljanju postupka konstatovano je da je u međuvremenu uslijedila izmjena Krivičnog zakonika, čime je „predmetno krivično djelo iz člana 196 izbrisano.

Tužioci su, na jednom od prvih glavnih pretresa u februaru prošle godine pred sudijom Rahmom Bandom, iznijeli svoje navode konkretizujući koji dio knjige-rečenice, tvrdnje i zaključka predstavljaju inkriminisanu radnju.

Tvrdili su da je Čikić izmislio neke događaje i da ih je oklevetao iako su se prema njemu, kao i prema svim pritvorenicima ponašali korektno i profesionalno.

Čikić je povodom posljednjeg sudskog procesa saopštio da ovoga puta umjesto jedanaestorice „veličanstvenih“ u parnični postupak ulaze njih devetorica.

"Sigurni da će i ovoga puta nakon što izgube parnicu sud donijeti odluku da građani Crne Gore umjesto njih plate ogromne sudske troškove, relaksirano ulaze u ovaj proces. Režim na ovaj način želi psihički i ekonomski uništiti preživjelu žrtvu genocida, te istovremeno skrenuti pažnju sa afera mita i korupcije, privatizacije i sve većeg otvorenog narastajućeg socialnog nezadovoljstva koje ovih dana ozbiljno potresa političku scenu Crne Gore", saopštio je Čikić.

Bonus video: