Budvanin brani čast Evrope u Americi

Rival Sjekloći je Amerikanac Entoni Direl. Ostaje da menadžeri dva tabora ugovore pojedinosti, ali i datum šampionske borbe...
0 komentar(a)
profesionalni boks_1, Foto: Savo Prelević
profesionalni boks_1, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2012. 22:41h

Jedan od najuspješnijih crnogorskih sportista, Nikola Sjekloća prokrčio je sebi put na najveću scenu. Nedoumice - Las Vegas ili Los Anđeles, jun ili septembar, svejedno je - poziv od najprestižnije WBC verzije da se bori za titulu stigao je u Budvu!

A rival se zna, zvanični pretendent za šampionski pojas u supersrednjoj, Amerikanac Entoni Direl, ostaje da menadžeri dva tabora ugovore pojedinosti, ali i datum šampionske borbe.

"Nadam se da će meč biti zakazan u septembru u Los Anđelesu, jer to odgovara i mojoj novoj promoterskoj kući „Golden boj” Oskara de la Hoje. Tako bih mogao da dio priprema odradim u SAD, kako bih se kroz sparinge navikao na njihov stil borbe. Imao bih vremena i za visinske pripreme u Sloveniji, pripremni meč u junu Budvi i dva ciklusa u SAD.

Bio bih maksimalno spreman i s pravom se nadao pobjedi. No i da se odredi jun, u ring bih svakako ušao maksimalno fizički pripremljen. I to bez dileme, nakon 22 godine bavljenja boksom došao je i taj trenutak da se oprobam na najvećoj bokserskoj sceni", kazao je 33-godišnji Sjekloća na konferenciji za novinare kojoj je prisustvovao i predsjednik Crnogorske profesionalne bokserske federacije, Miodrag Martinović.

A oba boksera koja su dobila priliku u borbi za titulu, koju zbog povrede u predviđenom roku nije mogao da brani Andre Vord, imaju maksimalni učinak od po 24 pobjede.

Sjekloća je sedam puta slavio nokautom, a njegov šest godina mlađi rival čak 21 put je dobio prekidom.

"Znam da je viši od mene i udarač, ali sam u amaterskom ringu imao takve rivale i odgovarali su mi. Po pravilu, nokauteri su statičniji, a Direl nema iskustvo borbe u 12 rundi, pošto su mu mečevi prosječno trajali tek četiri.

Tačno je da sam malo iznenađen pozivom, ali uz sreću da zbog povrede Vord vrati pojas došao je i nenadani tehnički nokaut drugorangiranog Noe Gonsalesa u Kanadi dva dana ranije", zaključio je Sjekloća, koji je ispunio san svih crnogorskih boksera da se bori za najprestižniju profesionalnu titulu.

A do te časti Sjekloća nije stigao slučajno, bronze na Svjetskom i Evropskom prvenstvu u olimpijskom boksu, pa pobjede nad brojnim asovima profesionalnog ringa, od kojih je najveća bila direktno na TV Eurosport - prošle godine u Gepingenu je nadvisio Korena Gevora, boksera koji je tri puta boksovao za svjetskog šampiona, ali nikada nije uspio da se opaše najvrjednijim pojasom.

"Na stranu sportski uspjesi, suština je Nikolin karakter sjajnog momka, čovjeka sa svim ljudskim vrlinama, koje su mu pomogle da ima priliku da se bori za Evropu.

Tako je, ne samo za Crnu Goru, već i za prestiž boksa na Starom kontinentu, pošto u svim kategorijama vladaju tek dvojica Evropljana, Ukrajinac Vitalij Kličko i Poljak Krištof Vlodarčik. Budite sigurni da će crnogorski bokser dati sve od sebe da odbrani čast Evrope na najvećoj sceni u Americi, i da će konačno imati priliku i da finansijski naplati ogromni rad i odricanja", kaže Martinović.

Prilika čekana vječnost

Iako je trebalo da konferenciji prisustvuju član Borda WBC-a Miroslav Popović i Sjekloćin menadžer Luka Popović, zbog kašnjenja leta iz Beograda nijesu se pojavili na presu. Ipak, Martinović je bio dovoljno raspoložen za sva pitanja.

"Čekao sam ovaj trenutak godinama, čini mi se vječnost da jedan crnogorski bokser zakorači na najveću scenu, stane uz rame Mohamedu Aliju, Džou Frejzeru, Džordžu Formanu, Majku Tajsonu... A kako i ne bih, boks je u stvari crnogorska tradicija.

Sjekloća je tukao sve renomirane boksere, nije slušao upozorenja savjetnika da su to preveliki rizici. Beskompromisno je i hrabro ulazio u svaki obračun i sebi je podigao rejting. Niko od 76, 5 kilograma nema veće srce od njega. On je sinonim za hrabrost, i to će vidjeti desetine miliona gledalaca u Evropi", poručio je Martinović.

Bonus video: