Sebastijan Fetel najbrži u Bahreinu

Drugi je kroz cilj prošao Finac Kimi Raikonen (Lotus), dok se na posljednji stepenik pobjedničkog postolja popeo Francuz Roman Grožan (Lotus)
0 komentar(a)
Fetel, Foto: Beta AP
Fetel, Foto: Beta AP
Ažurirano: 22.04.2012. 14:13h

Njemac Sebastijan Fetel je na stazi Sakir, na trci za Veliku nagradu Bahreina, pokazao zbog čega je dva puta uzastopno osvajao šampionsku krunu.

Vozač Red Bula je u četvrtoj trci sezone vodio od početka do kraja i stigao do prve pobjede ove sezone, a 22. u karijeri u vremenu od 1:35:16.990 sata.

Drugo mjesto sa tri sekunde zaostatka osvojio je Finac Kimi Raikonen, vozač Lotusa, dok je treći bio njegov klupski kolega, Francuz Roman Grožan.

"Bila je ovo fenomenalna trka. Imao sam dobar početak, odvojio sam se od ostalih vozača da solidnu razdaljinu. Međutim, Kimi je bio fenomenalan, takođe i Grožan. Kimi mi je u jednom trenutku prišao veoma blizu, mislio sam da ću u finišu morati da se borim sa njim i Grožanom, ali sam uspio da se izvučem i dođem do pobjede", rekao je Fetel.

Trku u Bahreinu po dobrom neće pamtiti u Meklarenu.

Luis Hamilton je startovao drugi, ali je zbog problema u boksu trku završio na osmoj poziciji, dok je Dženson Baton trku završio dva kruga prije kraja zbog problema sa gumom.

Iako je slavio Fetel, junak dana je Raikonen, koji je startovao sa 11. pozicije, a u jednom trenutku je ozbiljno zaprijetio Fetelu.

Međutim, Njemac je odbio napada Finca i stigao do slavlja, a Grožanu je ovo najbolji plasman u karijeri.

"Moramo biti zadovoljni svi u timu, jer smo Grožan i ja na pobjedničkom postolju. U prethodnoj trci nismo uspjeli, ljudi su, vjerovatno, svašta mislili o nama, da smo glupi, da nemamo šta da tražimo ove sezone. Međutim, mi smo se držali nekih stvari i danas smo pokazali da smo na pravom putu", objasnio je Raikonen.

Na startu trke, Fetel je uspio da odbrani čelnu poziciju, dok su sjajan posao odradili Grožan, Fernando Alonso i Felipe Masa, dok su Baton i Niko Rozberga pali za po nekoliko pozicija.

Do sedmog kruga se nije ništa značajnije dešavalo, a onda je Grožan pretekea Hamiltona, a u “jurnjavu” je krenuo i njegov klupski kolega.

Kao i prije nedjelju dana u Kini, Hamilton je imao problema u boksu sa zaustavljanjem, pa je pao na osmo mjesto.

Novi ulazak u boks u 14. krugu donio je pad na 11. mjesto, ali je na kraju uspio da dođe do osme pozicije.

Finac je u 13. krugu prestigao Marka Vebera i stigao na treću poziciju, odmah iza Grožana, a potom je dvojac Lotusa smanjio prednost Fetela na svega šest sekundi.

Deset krugova kasnije, Raikonen je ostavio iza sebe Grožana i krenuo je u potjeru za Fetelom, dok je u borbi za osmu poziciju Rozberg, nakon Hamiltona, sa staze izgurao i Alonsa, ali na sreću nije bilo ozbiljnih posljedica.

U 34. krugu “Ledeni”, kako je nadimak Raikonena, došao je tik uz Fetela, ozbiljno mu prijetio, ali je Njemac pronašao odgovor i odbio napada Finca, čime je trka bila i definitivno riješena.

Naredna trka vozi se 13. maja za Veliku nagradu Španije na stazi Katalunja. Prošle godine pobijedio je Fetel, pa ostaje da se vidi da li će uspjeti da opet bude najbrži.

Rezultati:

1. Sebastijan Fetel (Njemačka/Red Bul) 1:35:16.990

2. Kimi Raikonen (Finska/Lotus) +3.3 sekunde

3. Roman Grožan (Francuska/Lotus) +10.1

4. Mark Veber (Australija/Red Bul) +38.7

5. Niko Rozberg (Njemačka/Mercedes) +55.4

6. Paul di Resta (Velika Britanija/Fors Indija) +57.5

7. Fernando Alonso (Španija/Ferari) +57.8

8. Luis Hamilton (Velika Britanija/Meklaren) +58.9

Poredak vozača:

1. Sebastijan Fetel 53

2. Luis Hamilton 49

3. Mark Veber 48

4. Dženson Baton 43

5. Fernando Alonso 43

6. Niko Rozberg 35

7. Kimi Raikonen 34

8. Roman Grožan 23

Bonus video: