Dalijevi "Božanstveni svjetovi" pred podgoričkom publikom

“Moj zadatak je da vas pozovem da pređete granicu između realnosti ovog kišnog dana i uđete u fantastični univerzum Salavadora Dalija"
0 komentar(a)
Salvador Dali, Foto: Luka Bošković
Salvador Dali, Foto: Luka Bošković
Ažurirano: 22.04.2012. 09:50h

Manifestacija “Božanstveni svjetovi Salvadora Dalija”, otvorena je istoimenom postavkom kontroverznog španskog nadrealiste, a podgorička publika je u izložbenom prostoru Javne ustavnove “Muzeji i galerije” bila u prilici da pogleda radove iz ciklusa “Božanstveni svjetovi” i “La Biblia Sacra”.

Izložbu na kojoj je izloženo 100 grafika “Božanstvene komedije” iz 1964. godine, 106 grafika iz “La Biblia Sacra” iz 1967. godine, otvorio je princ Nikola Petrović Njegoš.

“Moj zadatak je da vas pozovem da pređete granicu između realnosti ovog kišnog dana i uđete u fantastični univerzum Salavadora Dalija, u kojem ni vrijeme ni prostor nemaju granica i gdje tijela u bestežinskom stanju plešu božanstvenu komediju.

“Prikazane gravure, naročito ilustracije 'Božanstvene komedije' koje su rijetko izlagane, jedna su od najnaprednijih Dalijevih umjetničkih djela"

Za koji čas transformisaćete se sukcesivno u anđele i demone i nakon par čaša pića vratiti kući zbunjeni, uz osjećaj da su beton naših zgrada i naše makadamske ulice providni; da se puno stvari dešava i sa one druge strane realnosti”, kazao je princ Nikola Petrović naglašavajući da je izložba “Božanstveni svjetovi” od velikog značaja za kulturni život Crne Gore.

“Prikazane gravure, naročito ilustracije 'Božanstvene komedije' koje su rijetko izlagane, jedna su od najnaprednijih Dalijevih umjetničkih djela. Susret, u pet vjekova vremenskog raskoraka, između dva genija, Dantea i Dalija, zaokružuje moćno trodimenzionalno jedinstvo koje objašnjava dubine ljudske duše”, kazao je princ Petrović.

Publika željna događaja

Organizator konceptualne manifestacije, posvećene Daliju, koja će se održavati od 21. maja do prvog juna, u okviru koje će, pored otvorene izložbe, svake subote biti održani različiti programi, koje su osmislili crnogorski umjetnici različitih profila, je kompanija Analytica Consulting Podgorica, u saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri. Autorka postavke je istoričarka umjetnosti, Petrica Duletić.

"Poslije Leonarda, Mikelanđela, Botičelija, Magrita, i Dali je uspio da da jedno novo tumačenje Biblije”

“Do realizacije izložbe došlo je privatnom inicijativom. Podgorička firma Analyitica Consulting željela je da uradi jedan projekat iz kulture. U saradnji sa slovenačkom galerijom Deva Puri, poslije sjajnog efekta izložbe u Beogradu, odlučili su da postavku predstave i u Podgorici.

Večerašnja posjeta upravo dokazuje da je to bio pravi potez, jer je naša publika željna ovakvih događaja. Dalijeve grafike na jednom mjestu u ovolikom broju, nismo do sada imali prilike da vidimo. Od posebnog značaja je “La Biblia Sacra”, kojom je umjetnik želio da se uvrsti u plejadu velikana koji su slikali Bibliju.

Poslije Leonarda, Mikelanđela, Botičelija, Magrita, i Dali je uspio da da jedno novo tumačenje Biblije”, kazala je autorka postavke, Petrica Duletić.

Evropski sistem umjetnosti

Likovna kritičarka i istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević ističe da je izložba “Božanstveni svjetovi” jedan reprezentativan događaj za Crnu Goru.

"Crnogosrki likovni umjetnici i istoričari umjetnosti ovakvim naporom, van institucija sistema, pokazuju da može da se organizuje reperzentativna izložba i u našoj zemlji"

“Za razliku od onog događaja kada smo vidjeli samo jednu Karavađovu sliku, ovo je nešto što nas spaja s evropskim sistemom umjetnosti. Jedna od karika je svakako bila i izložba Direrovih grafika, organizovana zahvaljujući Geteovom institutu iz Beograda. Podsjetiću i na Cetinjsko bijenale koje je nažalost neko odlučio da ugasi...

To su bili punktovi na kojima smo, u onom periodu pod sankcijama, bili dio svijeta. Crnogosrki likovni umjetnici i istoričari umjetnosti ovakvim naporom, van institucija sistema, pokazuju da može da se organizuje reperzentativna izložba i u našoj zemlji, ističe Nikčević naglašavajući da posebnu pažnju privlače ilustracije “Božanstvene komedije” koje su “likovno mekše, zanimljivije, na kojima se eksplicitno otkrivaju važni punktumi Dalijeve poetike”.

Bonus video: