Otvoren Londonski sajam knjiga, kritike zbog učešća Kine

Otvaranje najvećeg britanskog sajma knjiga danas je bilo praćeno kritikama na račun sajamskih zvaničnika koji su uputili specijalnu pozivnicu Kini, zemlji koja redovno cenzuriše i zatvara pisce
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 20:11h

Jedan demonstrant protestovao je ispred kineskog štanda, noseći sliku pritvorenog dobitnika Nobelove nagrade za mir Lijua Sjaoboa i transparent na kome je pisalo "stop proganjanju književnika".

Pisci i grupe koje se bore protiv cenzure kritikovali su odluku britanskog sajma da pozove u London samo kineske pisce koje je odobrio Peking.

"Razočarani smo time što kineska književnost na sajmu knjiga nije predstavljena u punom obimu i dubini", rekao je Robert Šarp iz engleskog PEN-a.

Na trodnevnom sajmu knjiga u Londonu biće upriličeni seminari o kineskoj književnosti i biće čitani odlomci iz književnih djela 20 kineskih pisaca. Na sajmu učestvuje 180 kineskih izdavača.

Pozvani pisci, među kojima su i međunarodno poznati Bi Feiju i Mo Jan, kao i najprodavaniji mladi romanopisac Ani Baobej, izbarao je Britanski savjet u saradnji sa kineskom Generalnom upravom za štampu i izdavaštvo, agencijom u čijoj nadležnosti su štampani mediji.

Kritičari navode da su izostavljeni disidentski pisci, poput jedinog kineskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost - Gaoa Singđijana, koji živi u Francuskoj, i pisca i političkog aktiviste koji je u zatvoru - Lijua. On je 2010. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Pisac Ma Džijan, koji živi u Britaniji, ocijenio je da je sajam u Londonu "prećutna potvrda kineskog potiskivanja slobodnog govora".

"Sajam pruža (kineskoj) Komunističkoj partiji pozornicu na kojoj može da izvodi svoj propagandni šou", rekao je on za list Gardijan (The Guardian).

Frankfurtski sajam knjiga, najveća svjetska izdavačka smotra, suočio se sa sličnim kriticizmom kada je 2009. Kina bila specijalan gost na tom sajmu.

Organizatori Londonskog sajma knjiga, pak, navode da će se kineski pisci koji nisu na zvaničnoj listi, uključujući i one koji žive u izgnanstvu, pojaviti na sajmu, ali izvan kineskog štanda.

Direktor sajma Alister Bertenšo i šef za literaturu Britanskog savjeta Sjuzi Nikin branili su kineski program kao "veliku mogućnost da se produbi razumijevanje i ojača kulturna i poslovna povezanost Britanije i Kine".

Bonus video: