Rakočević: Svjedok se plaši za bezbjednost

Vladimir Janković nije primio poziv za svjedočenje, dok je Željko Janković, koji se nalazi u Španiji, primio poziv, ali je odbio da dođe
396 pregleda 0 komentar(a)
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Jadranska straža, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.04.2012. 08:03h

Suđenje za ubistvo Vladimira Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Šuta u bašti budvanskog restorana "Jadranska straža" 13. septembra 2007. nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici, čitanjem iskaza svjedoka oštećenih Vladimira Jankovića i Željka Jankovića, te konobara iz restorana Igora M. Ložnjakovića iz Zvornika i Gorana Rukavine iz Odžaka.

Sud je odlučio da ih pročita nakon što se saglasili zastupnik optužnice Željko Tomković, zamjenik višeg držanog tužioca i advokati odbrane Borivoje Borović, Dragoljub Đukanović i Danilo Mićović.

Predsjednik krivičnog vijeća sudija Dragoje Jović na početku pretresa je objasnio da nema potvrde da je Vladimir Janković uopšte primio poziv za svjedočenje, dok Željko Janković, koji se nalazi u Španiji, primio je poziv, ali je odbio da dođe.

Prema optužnici, Dragan Đ. Zindović, zvani Giga, Radojica S. Zeković, Aleksandar S. Zečević i Rajko D. Knežević, optuženi su za ubistvo Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Sura

Advokat Borivoje Borović, branilac optuženog Dragana Zindovića, naveo je da niko svjedoke ne može da natjera da dođu, te da ne možemo na milost čekati da se oni pojave.

"Odbrani je važna rekonstrukcija ubistva u bašti restorama, te iz tog razloga, ukoliko bi sud prihvatio taj predlog, veoma važno je prisustvo konobara Ložnjakovića i Rukavine, kao i oštećenih Jankovića. Odbrana insistira da se kao svjedoci saslušaju Olga Lopuhova i Vladimir Kuznjecov, bivši oficir KGB-a", kazao je branilac.

Radivoje Rakočević, otac stradalog Vladimira, obratio se sudiji Joviću da se odugovlači suđenje, jer je od tri zakazana, održano samo jedno.

"Pet godina traje ovo suđenje. Ovo se više ne može izdržati. Jesam li ja kriv što se mijenjaju sudska vijeća", smtra Rakočević. Sudija je dodao da svako suđenje koje traje duže od dvije-tri godine, predugo traje, a potom se Rakočeviću obratio u vezi sa njegovim podneskom u kojem je optužene nazvao ubicama.

"Nemate na to pravo da bilo koga nazivate ubicama", upozorio ga je sudija.

"Pa ko mi je ubio sina", dodao je Rakočević.

"Za sve optužene u sudnici važi pretpostavka nevinosti", pojasnio je sudija.

"Ljudi se plaše da dođu i svjedoče. Razgovarao sam sa Željkom Jankovićem, koji mi je rekao da nema sigurnosti, sav je u ranama, plaši se", tvrdi Rakočević. Sudija ga je upozorio da svjedoči o nečemu što ni sam Janković nije naveo u podnesku.

Prema optužnici, Dragan Đ. Zindović, zvani Giga, Radojica S. Zeković, Aleksandar S. Zečević i Rajko D. Knežević, optuženi su za ubistvo Rakočevića i ukrajinskog državljanina Adalbert Sura, te ranjavanje Vladimira i Željka Jankovića.

Dana 13. septembra 2007. oko 18 sati, nakon što su po prethodnom dogovoru Rakočević, Šuto i Jankovići ušli u baštu "Jadranske straže" u Budvi, okrivljeni su, iz već pripremljenog oružja, tri pištolja i revolvera, prema njima ispalili više hitaca. Rakočević i Šuto zadobili su povrede od kojih su preminuli na mjestu obračuna, dok su Jankovići s teškim povredama prevezeni u bolnicu u Risnu, piše u optužnici.

Suđenje se nastavlja 30. aprila.

Bonus video: