Ginter Gras: Izrael ugrožava već krhki mir u svijetu

"Neću više ćutati, jer mi se smučila hipokrizija Zapada", poručuje njemački nobelovac
65 pregleda 0 komentar(a)
Ginter Gras, Foto: Jerome-kassel.de
Ginter Gras, Foto: Jerome-kassel.de
Ažurirano: 04.04.2012. 14:12h

Kontroverzni njemački nobelovac Ginter Gras objavio je pjesmu u kojoj optužuje Izrael da sprema uništenje Irana i prijeti globalnoj bezbjednosti.

Ovaj 84-godišnji ljevičar u pjesmi "Šta se mora reći", navodi da je zabrinut da bi Izrael "mogao da satre cio iranski narod" zbog strahovanja u vezi sa nuklearnim programom Teherana.

U pjesmi, koju su objavili njemački mediji, Gras navodi da "atomska sila Izrael ugrožava već krhki mir u svijetu".

Gras navodi i da su ga zločini nacista protiv Jevreja i strahovanja da će biti proglašen antisemitom spriječavali da otvoreno kritikuje Izrael.

84-godišnji ljevičar u pjesmi "Šta se mora reći", navodi da je zabrinut da bi Izrael "mogao da satre cio iranski narod" zbog strahovanja u vezi sa nuklearnim programom Teherana

Ali "sjutra bi moglo da bude kasno" i Njemačka bi mogla "da doprinese zločinu", navodi Gras aludirajući na dogovor postignut prošlog mjeseca po kome je Berlin prodao Izraelu šest nuklearnih podmornica.

"Neću više ćutati, jer mi se smučila hipokrizija Zapada", poručuje Gras.

Gras, pisac antiratnog romana "Limeni doboš" i vatreni kritičar posljeratnih njemačkih vlada, izazvao je bijes javnosti 2006. godine kad je priznao da je bio član nacističke SS brigade.

Grasov status u kulturnom životu Njemačke je toliko velik da su novinari pitali portparola njemačke kancelarke Angele Merkel za komentar njegovih kritika prodaje podmornica Izraelu.

"U Njemačkoj postoji sloboda umjetničkog izražavanja ali, srećom, i sloboda vlade da ne komentariše svako umjetničko djelo", rekao je kratko portparol Merkelove.

Izrael optužuje Iran da nuklearni program koristi za proizvodnju oružja koje bi mogao da upotrijebi protiv njih, dok Iran uporno demantuje da je cilj nuklearnog programa proizvodnja naoružanja

Bonus video: