Pronađen zaboravljeni crtež Endija Vorhola

Stručnjaci misle da je crtež od istorijske važnosti jer Vorhol nije radio ništa u pop art maniru sve do svoje 23. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.04.2012. 13:19h

Kolekcionar koji je na jednoj garažnoj rasprodaji u SAD kupio zbirku crteža, otkrio je među njima i crtez pop umjetnika Endija Vorhola.Biznismen Endi Filds (48) platio je pet dolara (3 funte) za pet crteža na rasprodaji u Las Vegasu 2010. godine. Kada je odlučio da urami jedan od crteža otkrio je sakriveni crtež ispod njega za koji se ispostavilo da je Vorholov i koji je procijenjen na 1,3 miliona funti.Filds međutim ne namjerava da proda svog Vorhola, bar ne još nekoliko godina."Prijatelji i ja često odlazimo na garažne rasprodaje. To je uvijek zabavno i često nađete dobre stvari", rekao je on za BBC News..

Filds je objasnio i kako je pronašao crtež."Ponovo sam uramljivao jednu od slika i kada sam skinuo pozadinu vidio sam crtež i prepoznao crvene usne Endija Vorhola", rekao je on.

Crtež od istorijske važnosti?

Vjeruje se da je riječ o crtežu Rudija Volija, muzičara iz 1930ih, koji je Vorhol uradio kada je imao devet ili 10 godina."Stručnjaci misle da je crtež od istorijske važnosti jer Vorhol nije radio ništa u pop art maniru sve do svoje 23. godine", rekao je FIlds.On smatra da je prvobitni vlasnik crteža sakrio djelo iz bezbjednosnih razloga. Filds se sada nada da će crtež biti izložen u muzeju.

Filds smatra da je prvobitni vlasnik crteža sakrio djelo iz bezbjednosnih razloga

Bonus video: