Prisluškuju kriminalci i kontroverzni biznismeni

Nekada skupi i komplikovani, danas sistemi za praćenje više nijesu u ekskluzivnom posjedu policije i tajnih službi
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 08:42h

Tehnike prisluškivanja i tajne komunikacije odavno su odomaćene u kriminalnim krugovima na našim prostorima, a obični građani nijesu svjesni na koje sve načine mogu biti „na meti“ takvih uređaja.

Dobro obaviješteni izvor “Vijesti” iz crnogorske policije tvrdi da prislušnu tehniku imaju i pojedine kriminalne organizacije u Crnoj Gori, prije svega u cilju praćenja konkurentskih grupacija, ali i policije.

Ne zna se gdje je završio “jaguar”

Ovaj detalj je, kaže on, posebno zanimljiv u svjetlu činjenice da se još uvijek ne zna sudbina sistema za prisluškivanje „jaguar“ koji je posjedovao Peti vojno-obavještajni centar bivše Vojske Srbije i Crne Gore, koji se nalazio u Podgorici.

"Taj sistem je misteriozno nestao iz vojske prilikom raspada zajednice Srbije i Crne Gore. Postoje dvije mogućnosti gdje bi mogao biti – ili je otišao u privatne ruke, ili se našao u rukama kriminalaca.

Poznato je da jedan crnogorski kontroverzni biznismen koristi prislušnu tehniku da bi prikupljao informacije od ekonomskog, kriminalnog, ali i političkog značaja", tvrdi dobro obaviješteni izvor iz crnogorske policije.

Prislušni sistem „jaguar“ je britanskog porijekla i može da prati pet hiljada telefonskih razgovora u minuti sa daljine i do sto kilometara. Sa njim se može slušati sva žična i bežična telefonska komunikacija.

"Ima novijih sistema, ali prednost ovog sistema je u tome što je veličine putne torbe i što može da se izmješta vrlo lako, pa je zgodan za teren. Radi na baterije. Sa njim je lakše pratiti onoga koga hoćete da pratite, nego da mu postavljate takozvane bubice“, priča naš policijski izvor.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: