Riječ psihologa: Identitet žrtve stvara lanac destrukcije

Svaka emocija koju smo potisnuli i nismo je na adekvatan način „procesuirali“ manifestuje se kao nedostatak lične moći praćen osjećajem napetosti, straha ili ljutnje
124 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.03.2012. 20:31h

“Prestajemo da rastemo onog časa kada počnemo slijepo da prihvatamo religiju, politički sistem ili bilo kakvu dogmu” - Anais Nin

Društvo u kojem živimo odmalena nas uči da potiskujemo emocije.

No, svaka emocija koju smo potisnuli i nismo je na adekvatan način „procesuirali“ manifestuje se kao nedostatak lične moći praćen osjećajem napetosti, straha ili ljutnje.

Kako bi ispravila doživljenu nepravdu i tako vratila izgubljenu energiju, žrtva će imati podsvjesnu potrebu da uzvrati na isti način

Iz takve pozicije stalno ćete imati utisak da vam je učinjena nepravda, bićete ljuti i kritični prema svemu što vas okružuje, te umjesto da sami nešto preduzmete, cijelo vrijeme ćete to očekivati od drugih, tražeći od njih da se mijenjaju, kako bi vama bilo bolje.

Ljudi zapeli u takvom identitetu nemaju svijest o ličnoj moći, skloni su da vjeruju u sudbinu, religijska, ili neka druga “spoljašnja” rješenja, te umjesto da preuzmu odgovornost za svoj život, počinju slijepo da prate dogme bilo kojeg oblika.

No, u svakoj osobi koja se nalazi u ovakvom identitetu postoji onaj drugi, polaritetni identitet zlostavljača.

Kako bi ispravila doživljenu nepravdu i tako vratila izgubljenu energiju, žrtva će imati podsvjesnu potrebu da uzvrati na isti način.

Ukoliko to ne može da učini direktno prema zlostavljaču, učiniće to nekom drugom, onome ko je u datom trenutku slabiji i ko joj se zbog toga ne može suprotstaviti - prema djetetu, saradniku ili partneru.

Oni će to dalje činiti prema nekome ili nečem trećem i tako će se stvoriti lanac vrlo destruktivnih relacija, utemeljenih na ljutnji, strahu i zamjeranju, koje će poput virusa zahvatiti cijelo društvo i koje se kao takvo prenosi već generacijama.

No, imajte na umu da kada se nalazite u ovakvom stanju svijesti, vi hranite kolektivno polje sličnih vibracija, koje bez vaših individualnih energija ne bi opstalo.

Društvo u kojem živimo odmalena nas uči da potiskujemo emocije

Možda je upravo vaše stanje svijesti bilo presudno što se negdje u vašoj okolini dogodilo zlostavljanje, ili je upravo promjena u vama, pomirenje ili razrješenje nekog odnosa spriječilo da se to isto dogodi negdje oko vas.

Razmislite dobro kakvu ste "vrijednost" svojom ljutnjom, zamjeranjem i nepraštanjem dodali kolektivnom polju vibracija i kakve ste događaje oko sebe time podstakli.

www.hortusmentis.com

Bonus video: