Riječ psihologa: Čuvajte se energetskih vampira!

Bezočno će vas uvjeravati da je vaša percepcija pogrešna, da s vama nešto nije kako treba, te da sve čini upravo za vaše dobro i u vašu korist, samo što vi to ne razumijete
207 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2012. 19:11h

Energetski vampiri - osobe koje nam crpe životnu energiju svuda su oko nas. Skriveni su iza šarmantnog nastupa, privlačnog izgleda i elokventnosti, a bave se i respektabilnim poslovima, zato nisu lako uočljivi.

U nekoj su životnoj dobi i sami doživjeli traumu i izgubili povjerenje u ljude i život, pa su odlučili da se brane emocionalnom neosjetljivošću od daljeg povređivanja, a pretrpljenu bol da “naplate” povređivanjem drugih.

Čineći tako, u početku možda i osjećaju satisfakciju zbog nadmoći nad žrtvom, no povređivanje drugih nije u skladu s istinskom ljudskom prirodom, pa dugoročno zapravo povređuju sebe.

Ako je nivo vašeg samopouzdanja nizak, ako ste zapali u situacijui iz koje tražite izlaz, ili i sami u sebi nosite traumu sličnu onoj koju je energetski vampir pretrpio, velika je vjerovatnoća da će on upravo vas odabrati za žrtvu.

Isprva će se prikazivati kao vaš "spasitelj".

Slušaće vas, pružati vam emocionalnu podršku i obećavati puno, a ako je potrebno provešće vas i kroz najviše emocionalne i druge ekstaze ne bi li tako otkrio vaše slabosti, zadobio povjerenje i učinio vas emocionalno zavisnim od sebe.

Kada je to postigao, uslijediće testiranje dokle ste spremni da idete.

Ne samo da neće ispuniti nijedno obećanje koje vam je dao, već će vas otvoreno lagati.

Tražiće da radite ono što je u suprotnosti s vama, emocionalno će vas zanemarivati i činiti stvari od kojih ćete se osjećati bezvrijedno.

Bezočno će vas uvjeravati da je vaša percepcija pogrešna, da s vama nešto nije kako treba, te da sve čini upravo za vaše dobro i u vašu korist, samo što vi to ne razumijete.

Svaki vaš eventualni pokušaj da kroz iskrenu komunikaciju razriješite ovakvu situaciju, završiće neuspjehom i daljim gubitkom vaše energije, a on će ovakvu vašu inicijativu doživjeti kao slabost, uživajući u svakoj manifestaciji moći nad vama.

Ako pokušate da se izvučete ili udaljite, uslijediće emocionalne ucjene, nametanje osjećanja krivice i odgovornosti, te korišćenje drugih oblika oružja za koja se uvjerio da djeluju.

No, dok mu dajete pažnju, on će imati moć nad vama, stoga samo treba da se oduprete potrebi da reagujete na njegove provokacije.

Ako u tome uspijete s vremenom će i on od vas odustati i vjerovatno tada potražiti novu žrtvu.

No, bitno je da iz svega izvučete pouku, te da procesuirate eventualnu traumu zbog koje ste takvu osobu privukli.

I pripazite da, nakon ovakvog bolnog iskustva, i vi sami prema drugima ne počnete da se ponašate na sličan način.

www.hortusmentis.com

Bonus video: