Tužilaštvo: Većina predmeta o privatizaciji arhivirana

Iz Tužilaštva su saopštili da provjerama sumnji nijesu dokazane zloupotrebe odgovornih u privatizovanim preduzećima
0 komentar(a)
tužilaštvo, saric, Foto: Savo Prelević
tužilaštvo, saric, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2012. 11:24h

U krivičnoj evidenciji osnovnih državnih tužilaštava u šest gradova na sjeveru Crne Gore od 2003. godine je formirano 109 predmeta usljed osnovane sumnje da su odgovorni u privatizovanim preduzećima izvršili krivična djela, koja se gone po službenoj dužnosti.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva saopšteno je da je od 2008. godine do 5. marta ove u krivičnoj evidenciji osnovnih državnih tužilaštava u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama, Plavu i Kolašinu formirani predmeti protiv 436 osoba zbog odobravanja kredita kod poslovnih banaka i drugih finansijskih organizacija, na štetu žiranata.

Tužilaštvo je, kako su kazali, povodom protesta održanih 5. marta u Bijelom Polju zahtijevalo od bjelopoljskog Višeg državnog tužilaštva informaciju o postupanju osnovnih u krivičnopravnim slučajevima postojanja osnova sumnje da su odgovorni u privatizovanim preduzećima na sjeveru obavila krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

„Tražile su se i informacije o postupanju u krivičnopravnim slučajevima, koji su formirani u vezi odobravanja kredita na štetu žiranata“, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva su saopštili da provjerama sumnji nijesu dokazane zloupotrebe odgovornih u privatizovanim preduzećima, zbog čega je najveći broj slučajeva arhiviran.

Oni su dodali i da su u predmetima povodom odobravanja kredita na štetu žiranata nadležna tužilaštva imala znatno više uspjeha.

„Komisija Tužilaštva će, sa višim državnim tužiocem u Bijelom Polju i nadležnim osnovnim, u aprilu u postupku redovne godišnje kontrole ocijeniti svrsishodnost preispitivanja arhiviranih krivičnopravnih slučajeva koji su nakon provjere okončani službenom zabilješkom“, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva su naveli da će to biti u skladu sa početkom primjene novog Zakonika o krivičnom postupku i većim tužilačkim ovlašćenjima, koja bi, eventualno, mogla dovesti do pribavljanja dokaza za aktiviranje tih predmeta.

Bonus video: