Medvedev čestitao Markesu 85. rođendan

"Vi ćete uvijek ostati vjerni istinskom pozivu pisca - ukazujete na ključna životna i filozofska pitanja, čime jačate ideale dobra i pravde"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2012. 14:06h

Odlazeći ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dodijelio je slavnom piscu Gabrijelu Garsiji Markesu Počasni orden povodom 85. rođendana, saopšteno je iz Kremlja.

Ukazom ruskog predsjednika, Markesu je orden dodijeljen zbog doprinosa jačanju prijateljstva između naroda Rusije i Latinske Amerike.

Medvedev je uputio i čestitku kolumbijskom piscu:

"Mnogo godina kasnije pred strojem za strijeljanje, pukovnik Aureliano Buendija morao se sjetiti onog dalekog popodneva kada ga je otac odveo upoznati led"

“Poštovani gospodine Garsija Markes,

Iskreno Vam čestitam 85. rođendan.

Vaši snažni i originalni radovi odražavaju suprotstavljene tradicije i kulture naroda na cijelom kontinentu, omogućili su brojnim ruskim čitaocima da upoznaju i zavole Latinsku Ameriku. Bez pretjerivanja možemo reći da vaš rad odjekuje u srcima miliona ljudi širom svijeta.

Vi ćete uvijek ostati vjerni istinskom pozivu pisca - ukazujete na ključna životna i filozofska pitanja, čime jačate ideale dobra i pravde. Vi to u potpunosti postižete - i kao pisac i kao javna osoba.

Vaše aktivno građanstvo, posvećenost univerzalnim vrijednostima - dostojna je referenca za svakoga sa širokim vidicima, vidi budućnost, za one koji su zabrinuti za sudbinu savremenog svijeta.

Želim Vam dobro zdravlje i još stvaralačkih dostignuća”, piše u čestitki predsjednika Rusije.

"Sto godina samoće" u preko 30 miliona primjeraka

Markes je rođen 6. marta 1927. godine. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine. Njegov roman “Sto godina samoće” objavljen je u preko 30 miliona primjeraka.

„Mnogo godina kasnije pred strojem za strijeljanje, pukovnik Aureliano Buendija morao se sjetiti onog dalekog popodneva kada ga je otac odveo upoznati led", ovom rečenicom počinje roman „Sto godina samoće“.

Porodična saga, objavljena 1967. godine je dala svjestku slavu kolumbijskom autoru.

Bonus video: