London promovisao najsavremeniju antidoping laboratoriju

Ako dođete u London i probate da varate, sigurno ćemo vas uhvatiti", poručio je nedavno Sebastijan Kou, prvi čovjek organizacionog komiteta Igara.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2012. 18:30h

Organizatori Olimpijskih igara u Londonu učinili su sve da na najvećem sportskom događaju na planeti spriječe mogućnost dopinga, zbog čega su napravili najmoderniju laboratoriju kakva se do sada vjerovatno viđala samo u popularnim serijama o policijskim istražiteljima u SAD.

"Ako dođete u London i probate da varate, sigurno ćemo vas uhvatiti", poručio je nedavno Sebastijan Kou, prvi čovjek organizacionog komiteta Igara.

Laboratorija se nalazi u industrijskoj oblasti u mjestu Harlou, sjeveroistočno od Londona.

"Ovo je prvi put da ćemo na Igrama koristiti bukvalno sve podatke, što će nam omogućiti da čak i u roku od 24 sata dobijemo precizne rezultate. Sada ćemo moći da ispitujemo i stvari koje ranije nismo mogli. Imamo preko 200 zabranjenih supstanci, a ima ih još dosta koje su nepoznate", naveo je profesor Dejvi Kouvan sa Kings koledža u Londonu.

Prema pravilima Svjetske anti-doping agencije (WADA) sportistima će biti uzimani uzorci krvi, koji će biti skladišteni u laboratoriji osam narednih godina.

To znači da sportisti mogu i nakon naknadnih testiranja da budu kažnjeni. Upravo to se desilo Rašidu Ramziju iz Bahreina koji je na OI u Pekingu osvojio zlato u trci na 1.500 metara, ali je 2009. ostao bez titule jer je otkriveno da je dopingovan.

"Tamo gde sportisti znaju da će biti rigorozna kontrola, vjerovatno neće uzimati doping sredstva. To će omogućiti takmičarima fer borbe u Londonu", naveo je Kouvan.

Prema njegovim rečima, u Londonu će na snazi biti standardna procedura uzimanja A i B uzoraka krvi i urina, prije nego što se utvrde konačni rezultati.

"Ako u oba uzorka nađemo nešto sumnjivo, vratićemo se na onaj prvi i ponoviti cio proces samo mnogo detaljnije. Samo ako se i tada poklopi sa prvobitnim rezultatima, obavijestićemo MOK. U Londonu ćemo ukupno uzeti više od 6.000 uzoraka, dnevno možda i do 400", naveo je Kouvan.

U cilju poštenog i fer takmičenja na Igrama, organizatori su pokrenuli kampanju "Pobijedi pošteno", čiji je jedan od promotera britanski skakač u vis Samson Oni.

"Ranije sam govorio da ako te uhvate moraš da budeš kažnjen, jer želim da se takmičim samo protiv rivala koji su pošteni. Ipak, mogu da razumem ljude koji smatraju da ako neko odluži suspenziju mora da dobije novu šansu za povratak", zaključio je Oni.

Bonus video: