Monumenta Montenegrina - ugašen projekat

Jednostavno Ministarstvo kulture je prestalo da finansira rad na projektu, kazali su iz Istorijskog instituta Crne Gore
167 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2012. 10:46h

“Monumenta Montenegrina”, kapitalni projekat, kulturni i naučni, korpus srednjovjekovne građe i izvora, jedinstven u našem regionu, misteriozno je ugašen, jer već tri godine nije izašao nijedan tom iz ove prestižne edicije.

Edicija “Monumenta Montenegrina” pokrenuta je 2000. godine na inicijativu crnogorskih intelektualaca, naučnika, umjetnika, akademika, političara. Na najvišem državnom nivou dogovoreno je da glavni pokretač i finansijer projekta bude Ministarstvo kulture Crne Gore, a da neposredni izvršilac i izdavač bude Istorijski institut Crne Gore. Od početka 2000. do 2009. godine objavljeno je, u dvije serije, devetnaest tomova, a spremljeni dvadeseti tom, već tri godine čeka na publikovanje.

Radosav Raspopović, direktor Istorijskog instituta Crne Gore ističe da od strane Naučnog vijeća Istorijskog instituta Crne Gore, nikada nije donijeta odluka o “gašenju” projekta kakav je “Monumenta Montenegrina”.

"Jednostavno Ministarstvo kulture je prestalo da finansira rad na projektu. Iz dopisa koje smo u nekoliko navrata slali Ministarstvu, možete se uvjeriti u našu spremnost da kao 'neposredni izvršilac' nastavimo rad na realizaciji projekta 'Monumenta Montenegrina'. Da li će 20. sveska biti objavljena, ne zavisi od nas, već od 'glavnog pokretača i finansijera projekta', i naravno uobičajene prakse: pozitivnih mišljenja recenzenata i Naučnog vijeća Istorijskog instituta", kazao je Raspopović.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: