UPUTIĆE PISMO CRNOGORSKIM VLASTIMA

Lerut: Napad na Lakić podsjeća na ubistva Galicije i Kucijaka

Lerut je kazao i da je trenutno u Tajpeju, na Tajvanu, gdje se održava sjednica Izvršnog odbora IFJ na kojoj će tražiti da ta organizacija pokrene formalan korak i pošalje pismo crnogorskim vlastima u kojem će oštro protestovati zbog ovog neprihvatljivog čina
104 pregleda 6 komentar(a)
Olivera Lakić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Olivera Lakić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 05.04.2019. 00:04h

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Filip Lerut oštro je osudio napad na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić u Podgorici i najavio da će tražiti da ta organizacija pošalje protesno pismo crnogorskim vlastima.

„Pročitao sam vaše pismo sa velikom indignacijom i zabrinutošću zato što me ovaj napad na Oliveru Lakić neizbježno podsjetio na ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti i novinara Jana Kucijaka i njegove djevojke u Slovačkoj“, kazao je Lerut u odgovoru na pismo zabrinutosti koje mu je, povodom napada na Lakić, uputila Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara. Regionalnu platformu čine Sindikat medija Crne Gore i udruženja novinara iz regiona.

Lerut je kazao i da je trenutno u Tajpeju, na Tajvanu, gdje se održava sjednica Izvršnog odbora IFJ na kojoj će tražiti da ta organizacija pokrene formalan korak i pošalje pismo crnogorskim vlastima u kojem će oštro protestovati zbog ovog neprihvatljivog čina.

Olivera Lakić napadnuta je 8. maja oko 21 sat u Podgorici, kada je nepoznati muškarac pucao u nju ispred zgrade u kojoj živi. Lakić je ranjena u nogu i nakon dva dana boravka u bolnici otpuštena je na kućno liječenje. Ona je i ranije bila meta napada i prijetnji zbog svojih tekstova u kojima se bavila švercom cigareta u Crnoj Gori.