Vakcina za heroin

Dok se Meksiko suočava sa rastućim nasiljem vezanim za trgovinu drogom, grupa meksičkih naučnika razvija vakcinu koja bi mogla da smanji zavisnost od heroina.
163 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2012. 19:18h

Naučnici sa Nacionalnog instituta za psihijatriju objavili su da su uspješno testirali vakcinu na miševima i da se pripremaju da je testiraju na ljudima.

Vakcina, koju su patentirali u Sjedinjenim Državama, djeluje tako što čini tijelo otpornim na efekte heroina, pa njegovi korisnici više ne doživljavaju užitak kada ga ušmrkavaju, puše ili ubrizgavaju.

„To bi bila vakcina za ljude koji su teški zavisnici, kojima nisu pomogle druge vrste liječenja i koji su se odlučili na ovu metodu kako bi se riješili zavisnosti od narkotika“, kazala je agenciji Rojters direktorka instituta Maria Elena Medina.

Naučnici širom svijeta nekoliko godina rade na pronalaženju vakcina protiv zavisnosti od narkotika, ali još nijedna nije u potpunosti razvijena i puštena u promet.

Jedna grupa naučnika sa američkog Nacionalnog instituta za zloupotrebu narkotika saopštila je da je postigla značajan napredak u razvoju vakcine za kokain i nikotin.

Međutim, čini se da su meksički naučnici sve bliži uspjehu u razvoju vakcije za heroin i dobili su finansijsku podršku od američkog instituta kao i od meksičke vlade.

Miševima je određen vremenski period, piše Rojters, davane stalne doze heroina, a kod onih koji su vakcinisani utvrđen značajni pad u konzumiranju tog narkotika. Institut se nada će ona djelovati i na ljudima, rekla je Medina.

Meksiko, veliki proizvođač narkotika i tranzitna zemlja za drogu koja se krijumčari u SAD, suočen je sa problemom stalnog rasta broja zavisnika. Ministar zdravlja Hose Kordova nedavno je saopštio da u zemlji ima oko 450 hiljada teških zavisnika, naročito u oblastima uz granicu sa SAD.

Meksičke bande uzgajaju opijumski mak na planinama Sijera Madre i pretvaraju ga u heroin poznat kao „crni katran“ i „meksičko blato“, koje zatim krijumčare preko rijeke Rio Grande.

Trgovina heroinom svake godine donosi milijarde dolara prihoda bandama poput Sinaloa Kartel i Zetas. Od 2006, nasilje povezano sa trgovinom drogom odnijelo je 47 hiljada života u Meksiku.

Galerija

Bonus video: