Rim odustao od kandidature za OI 2020.

"Naša Vlada je pažljivo razmatrala sve aspekte, i jednoglasno smo donijeli odluku da ne preuzmemo tu odgovornost imajući u vidu trenutnu situaciju u državi”, kazao je Mario Monti.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2012. 18:55h

Rim neće biti kandidat za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine. Ovo je danas potvrdio premjer Italije Mario Monti, kazavši da ne postoje ekonomski uslovi da vlada podrži kandidaturu Olimpijskoj komiteta Italije.

Odluka je uslijedila dan prije krajnjeg roka za zvanično podnošenje kandidature Međunarodnom olimpijskom komitetu.

“Vlada domaćina Olimpijade mora da se obaveže da pokrije svaki eventualni minus u bilansu organizacionog komiteta. Naša Vlada je pažljivo razmatrala sve aspekte, i jednoglasno smo donijeli odluku da ne preuzmemo tu odgovornost imajući u vidu trenutnu situaciju u državi. To ne znači da nijesmo bili ubijeđeni u ovaj projekat, ili da ne vjerujemo da je moguće raditi na ambicioznim planovima, ali smo zaključili da moramo biti maksimalno odgovorni u ovom delikatnom trenutku za Italiju”, kazao je, između ostalog, Mario Monti.

Procijenjeno je da bi organizacija Igara u Rimu koštala 12,5 milijardi dolara.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Italije (CONI), Đani Petrući rekao je da je jako tužan.

"Monti nam je rekao “ne”, jako smo tužni. Ovo je san koji je nestao poslije dvije godine vrijednog rada, kandidatura je bila ozbiljna. Kada štedite, morate i da gajite buduće snove, a Olimpijada je ulaganje za budućnost", rekao je Petrući.

Rim je jednom već bio organizator Ljetnjih Olimpijskih igara - 1960. godine.

Povlačenje Rima iz trke za organizaciju 2020. godine ostavilo je u trci četiri grada: Madrid, Istanbul, Dohu i Baku.

Bonus video: