Odbijena ustavna žalba NVO "Voz neprebola"

Sudija izvjestilac Fetija Međedović kazala je da je presudom osnovnog suda 2007. godine Drobnjak proglašen krivim
171 pregleda 0 komentar(a)
voz neprebola, tragedija Bioče, Foto: Boris Pejović
voz neprebola, tragedija Bioče, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.02.2012. 13:27h

Ustavni sud odbacio je ustavnu žalbu NVO “Voz neprebola” koju je ta nevladina organizacija podnijela na presudu Osnovnog suda kojom je jedini okrivljeni za željezničku nesreću na Bioču, mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen na šest godina zatvora, dok su ostali optuženi oslobođeni.

Sudija izvjestilac Fetija Međedović kazala je da je presudom osnovnog suda 2007. godine Drobnjak proglašen krivim, te da su optužbe za nesavjesno vršenje nadzora oslobođeni i čelnici nekadašnje Željeznice Rešad Nuhodžić, Momčilo Rakočević, Vojislav Andrijašević.

“Presudom Višeg suda odbijene su ranije žalbe kao neosnovane. Ne postoje procesni uslovi za podnošenje ustavne žalbe. Ona je nepdopuštena, jer su je podniujela lica koja nijesu stranke u postuopku pred redovnim suvdovima niti su ovlašćenih lica. Oštećeni nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje ustavne žalbe”, rekla je Međedović.

Ustavni sud prihvatio je incijativu advokatske kancelarije Ane Kolarević, sestre prvog čovjeka DPS-a Mila Đukanovića, da se pokrene postupak za ocjenu ustanovnosti i zakonitosti cjenovnika za sticanje prava na vodovodni i kanalizacioni priključak, koji je usvojio Upravni odbor preduzeća Vodovod i kanalizacija u Kotoru. Sudija izvjestilac Miodrag Iličković objasnio da Advokatska kancelarija Kolarević smatra da cjenovnik ima karakter opšteg akt, iako nije donijet u toj formi.

“Smatramo da ima prostora da se pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti. Na ovaj način, budući investitori za ove priključke su obavezni na dvostruklo plaćanje što nije u skladu sa zakonom i ustavom. Zato predlažemo da se pokrene postupak, rekao je Iličković.

Sud je donio odluku da pokrene postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Odluke o utvrđivanju privremenih lokacija za postavljanje trafostanica na teritoriji Opštine Ulcinj. Iličković objasnio je da je inicijativu dostavio inspektor Vuksan Vukićević.

Bonus video: