Milivoj Dukić ne odustaje od olimpijske vize

"Imam dovoljno vremena da se dobro spremim i odlučan sam da bukvalo dam i 200 posto svojih mogućnosti da bih izborio plasman na Olimpijadu“, kazao je Dukić za „Vijesti“.
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2012. 08:43h

Za olimpijski jedriličarski turnir u klasi laser ostalo je još dvanaest mjesta, a za jedno od tih veliku šansu ima i osamnaestogodišnji jedriličar Milivoj Dukić iz hercegnovskog kluba Jugole Grakalić.

Dukić je s kraja prošle godine već bio na korak od plasmana za London, kada je odličnim vožnjama na ISAF (Svjetska jedriličarska organizacija) prvenstvu u Pertu do posljednjeg dana držao ukupno 68. mjesto od 150 jedriličara, što je našu zemlju svrstavalo u 29 najbolje rangiranih u klasi Laser, a za plasman na Olimpijadu Crna Gora je trebalo da bude među prvih 35 nacija.

Međutim, mladi jedriličar sa Škvera je očigledno platio danak neiskustvu i posljednje dvije regate, na kojima je trebalo da potvrdi dobre plasmane iz prethodnih osam trka, nije odjedrio na nivou forme koju je pokazivao od početka takmičenja.

Dukić je posljednjeg dana Svjetskog prvenstva u Australiji na završnim regatama zauzeo 44. i 38. mjesto, što mu je ukupno donijelo 78. mjesto u klasi Laser, a našu zemlju smjestilo na poziciju 36.

Dakle za jedno mjesto je Crna Gora u Australiji ostala van skupa nacija čiji jedriličari imaju pravo učešća u Londonu, ali da se to promjeni postoji još jedna šansa:

„U maju nas očekuje Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj, na kojem će se odlučivati o preostalih 12 mjesta za Olimpijadu. Prva šansa mi je izmakla bukvalno u posljednjoj trci i to praktično na posljednjoj bovi, jer nisam bio dovoljno skoncentrisan. Smatram da je moje mjesto na Olimpijskim igrama i da imam i kvalitet i znanje da to i ostvarim“, samouvjeren je Dukić.

Mladi hercegnovski jedriličar trenutno trenira u svom gradu, gdje sa njim rade dvojica trenera:

„Angažovali smo cijeli tim stručnjaka da rade sa Milivojem, da se ne bi ponovile greške iz Perta. Tako da sa njime osim naših trenera rade i dva trenera iz Splita, jer su Hrvati zaista mnogo napredovali i ostvaruju odlične rezultate u jedrenju na svjetskom nivou“, kaže za Vijesti, predsjednik JK Jugole Grakalić, Predrag Vukčević.

Osim u svom gradu, Dukić će dva mjeseca boraviti u Splitu, gdje će sa tamošnjim jedriličarima obaviti dio priprema.

„Tu će biti i jedriličari iz drugih zemalja tako da ću imati zaista odlične uslove da se spremim. Iz Splita idem na dvije probe pred Njemačku, to su Svjetski kupovi u Španiji i Francuskoj. Tako da zaista imam dovoljno vremena da se dobro spremim i odlučan sam da bukvalo dam i 200 posto svojih mogućnosti da bih izborio plasman na Olimpijadu“, kazao je Dukić za „Vijesti“.

On ističe da su mu, iako je u našoj zemlji jedrenje nepravedno bačeno u zapećak, ove godine obezbijeđeni odlični uslovi i za pripreme i za takmičenja:

„Zaista nemam prostora da bilo šta prigovaram za ovu sezonu, jer sve što mi je obećano prošlog januara to je i ostvareno. Ja mislim da sam povjerenje opravdao, ali ću se i dalje truditi da postižem što bolje rezultate i da afirmišem i našu zemlju i uopšte naš sport“, kaže Dukić, koji će još dvije godine moći da nastupa u kategoriji juniora u kojoj od 2010. godine prvorangirani na evropskoj listi u klasi laser.

Takva pozicija samo potvrđuje ogroman talenat mladog Novljanina koji će od 3. do 10. maja u njemačkom gradu Kilu na Baltičkom moru, među više od 100 takmičara iz šezdesetak nacija, pokušati da ostvari rezultat koji će Crnu Goru svrstati među 12 najuspješnijih zemalja, a time i obezbjediti da se na jedriličarskom turniru u Londonu viori i naša zastava.

Bonus video: