U ZIKS upali specijalci, "neposlušni" prebačeni u Bijelo Polje

"Premlatili su desetak momaka koje je uprava iz samo njima znanih razloga označila kao organizatore štrajka i odveli ih u zatvorsku jedinicu u Bijelo Polje", kazali su zatvorenici
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2012. 17:27h

Zdravstveno stanje starijih zatvorenika je ugroženo, neki od njih padaju u nesvjest, a uprava ZIKS-a nakon neuspjelih pregovora sa zatvorenicima odvođenjem u zatvorsku jedinicu u Bijelo Polje i zatvaranjem u disciplinske ćelije pokušava ugušiti štrajk glađu koji je počeo u ponedjeljak, kazali su sagovornici Vijesti koji se nalaze na izdržavnju zatvorske kazne u Spužu.

"Mi nismo zadovoljni i od sjutra najvjerovatnije nećemo uzimati ni vodu", kazao je sagovornik Vijesti

Oni tvrde da uprava primjenjuje silu i krši osnovna ljudska prava zatvorenika kako bi ugušila štrajk, što su istog dana kad je štrajk počeo uradili u zatvorskoj jedinici u Bijelom Polju.

"Nismo postigli nikakav dogovor sa upravom ni sa Ministarstvom pravde. Ne shvataju da ovdje ima ljudi koji imaju više od 60 ili 70 godina koji podržavaju štrajk i kojima je loše, a oni nisu nikoga ni pitali da li im treba infuzija, niti ih to zanima. Navodno su nas pustili da štrajkujemo, a na sve načine pokušavaju da uguše štrajk. Za jednog zatvorenika su posumnjali da je telefonski komunicirao sa Televizijom Vijesti i morao je da piše izjavu kod komandira. Mi nismo zadovoljni i od sjutra najvjerovatnije nećemo uzimati ni vodu", kazao je sagovornik Vijesti.

Baković obišao osuđenike

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković sa saradnicima boravio je u ZIKS-u i razgovarao sa predstavnicima grupe osuđenika koji su u štrajku.

Baković je pojasnio da je nakon što se iz štampanih medija upoznao sa navodima koji se odnose na uslovni otpust osuđenika po sopstvenoj inicijativi započeo postupak ispitivanja eventualne povrede prava lica lišenih slobode i u vezi toga 30. januara 2012. zatražio izjašnjenje od Ministarstva pravde i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Do okončanja tog postupka on "ne može iznositi detalje i pojedinosti o ovom slučaju".

Prema nezvaničnim informacijama dio zatvorenika koji je prebačen u bjelopoljski zatvor prije toga bio je na razgvoru sa omdbusmanom.

Radović: Gušenje štrajka je nedopustivo

"Broj zatvorenika koji ne uzimaju zatvorsku hranu teško je pouzdano znati, ali ih ima nekoliko stotina. Za sada nemamo informaciju da je nekom od njih ugrošeno zdravstveno stanje, a u komunikaciji sa upravom ZIKS-a provjeravamo navode da im zatvaranjem u samice i nedozvoljavanjem da održavaju ličnu higijenu krše ljudska prava", kazao je kordinator programa ljudskih prava u Građanskoj alijansi, Milan Radović.

On smatra da osuđena lica koja su smještena u samice zbog "gušenja štrajka", bez disciplinskog postupka, trebaju preko advokata pokrenuti postupke protiv odgovornih za takve odluke.

"Gušenje štrajka, na način da se osuđena lica koja odbijaju da uzmu hranu zatvaraju u samice je protiv standarda ljudskih prava i to je nedopustivo", kazao je Radović.

On smatra da državni organi moraju implementirati usvojene zakone i da Ministarstvo pravde nije dovoljno transparentno u ovoj oblasti.

ZIKS: Ne štrajkuju glađu, uzimaju svoju hranu

U ministarstvu pravde su kazali da se u ZIKS-u poštuju sva prava lica lišenih slobode i da nema bilo kakvog oblika kažnjavanja

"Licima lišenim slobode zbog težih bolesti pruža se zdravstvena zaštita u javnim ustanovama, putem specijalističkih pregleda i pregleda u KCCG. Lična higijena je na zavidnom nivou i ona je stvar individualnog i kolektivnog održavanja jer se u sobama nalaze toaleti i zajedničke kupaone", saopštili su iz ZIKS-a

Oni su pojasnili da zatvorenici preko kantine mogu pribaviti "higijenski paket" i da "po veleprodajnim cijenama " mogu kupiti veliki broj artikala, a da onima koji nisu radno angažovani i nemaju sredstava Zavod besplatno obezbjeđuje pribor za higijenu kao i druge artikle, kafu, cigarte i slično.

"Oni imaju pravo na dostavu hrane putem pošiljki upućenih poštom ili prilikom posjete, Tu hranu koriste u prostorijama u kojima borave. Od ukupnog broja zatvorenika 39 odsto odbija da uzima zatvorsku hranu, ali koriste hranu koju posjeduju u svojim zajedničkim prostorijama", tvrde iz ZIKS-a

"Sva ostala ponašanja svih lica lišenih slobode u skladu su sa Zakonom i Pravilnikom o kućnom redu, pa se iz svega toga može zaključiti da se u konkretnom slučaju ne radi o štrajku lica lišenih slobode, imajući u vidu da ova lica uzimaju svoju hranu i tečnost", navodi se u saopštenju uprave ZIKS-a.

U ZIKS-u tvrde da se poštuju sva prava zatvorenika

Ministarstvo pravde, nakon razgovora sa zatvorenicima dostavilo je pisani odgovor kao odgovor na zahtjeve zatvorenika. Odgovori su podijeljeni po sobama, i realno je očekivati da zatvorenci prihvate zatvorsku hranu koju su do sad odbijali, navodi se u saopštenju.

Oni su pojasnili i da se u ZIKS-u poštuju sva prava lica lišenih slobode i da nema bilo kakvog oblika kažnjavanja.

Iz ZIKS-a nije odgovoreno na pitanja da li su oko 15 sati prebacili desetak zatvorenika u bjelopoljski zatvor, a nisu ni prokomentarisali navode da je štrajk u Bijelom Polju nasilno ugušen.

Iz Ministarstva pravde nisu stigli odgovori na pitanja o štrajku u ZIKS-u poslata elektronskom poštom.

Galerija

Bonus video: