Nikola Sjekloća: Sada me svi žele u ringu

"Abrahamov poziv je došao naknadno i riješili smo da prihvatimo pod uslovom da plate korektnu sumu", rekao je Sjekloća
109 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sjekloća, Foto: Boris Pejović
Nikola Sjekloća, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2012. 11:05h

Štab najboljeg sportiste Budve i jednog od najboljih crnogorskih sportista posljednje decenije, Nikole Sjekloće, dobio je veliko priznanje - ponudu da 30. marta boksuje u Njemačkoj sa bivšim svjetskim prvakom, naturalizovanim Njemcem Arturom Abrahamom. Internacionalni i prvak Mediterana u WBC verziji supersrednje kategorije, Sjekloća, ne krije da bi volio da se oproba sa čuvenim bokserom, ali...

"Ništa od dogovora jer Njemci nijesu ponudili dovoljno novca, a ne kolje se vo za kilo mesa. Abrahamov poziv je došao naknadno i riješili smo da prihvatimo pod uslovom da plate korektnu sumu. Nijesu to uradili i nećemo mijenjati plan za ovu godinu Ovo je profesinalizam i sve zavisi od novca, da je Abrahamov štab prihvatio naše uslove onda bi bilo borbe. Nijesu prihvatili i zašto bih se ja “lomio” da se pripremim do 30. marta, a za prave pripreme treba tri mjeseca. Ovaj poziv je došao nakon plana za ovu godinu, pa iako imam ličnu želju da se oprobam sa borcem takvog renomea i klase, ipak je njemu meč bio potrebniji nego meni. Sada sam bolje rangiran na WBC listi od njega i ako želi da boksuje onda mora i da plati", kazao je Sjekloća.

Najbolji crnogorski bokser u prošloj gpdini je tri puta odbranio Internacionalnu WBC titulu, a slavio je i oba meča za rejting.

"To je zaista previše i treba mi odmor. Pokazalo se to u finišu mojeg posljednjeg meča u Podgorici, kada sam jedva stajao na nogama pred Južnoafrikancem Peterom Mašamaiteom. Toliki broj mečeva u potpunosti isključuje mogućnost i vrijeme za bazične pripreme, i cijelu sam prošlu godinu trenirao samo u ringu. I zato bih prihvatio promjenu plana za ovu godinu samo za dobru finansijsku ponudu. Nije Sjekloća sam, tu je cijeli tim koji živi od mojih mečeva - menadžer, treneri, sparing partneri.., kamp Crvena zvezda Ginis", kazao je Sjekloća.

A sjajnu amatersku karijeru u kojoj je osvojio svjetsku i evropsku bronzu, 33-godišnji Budvanin je demonstrirao i kao profesionalac sa 23 pobjede u isto toliko nastupa. Pažnju njemačkoj publici i bokserskoj javnosti Sjekloća je skrenuo polovinom prošle godine kada je u Gepingenu u direktnom prenosu na Eurosportu nadvisio Jermenca Korena Gevora, koji je u borbi za titulu IBF prvaka svijeta u srednjoj kategoriji izgubio baš od Abrahama još 2007. godine. I Abraham je kao i Gevor rođen u Jermeniji i slične su konstitucije i rasta, oko 175 centimetara.

"Pošto nijesu prihvatili da plate traženi iznos, nastaviću sa bazičnim priprema sa profesorom Jeftom -Gogom Erakovićem, i u skladu sa planom za ovu godinu meč u 12 rundi neću boksovati prije kraja maja. A ponuda će biti, i Abraham sada nakon nekoliko vezanih poraza želi da se vrati i zato me traže. Zbog mojeg visokog rejtinga i titula sve će više čuvenih boksera željeti da u narednoj godini-dvije, boksuje protiv mene. Sa druge strane, moram promijeniti način pripreme i usredsrediti se na svaki segment. Sada moram voditi računa i o ishrani, teretani, psihološkoj pripremi i smanjiti broj mečeva.

Optimalno su dva meča godišnje, jer nakon borbe treba organizam odmoriti 45 dana, pa onda opet bazične pripreme. U svakom slučaju mi godi interesovanje Abrahama, jer je u profi boksu neuporedivo najveće ime sa kojim sam imao priliku da boksujem. Ovako, 17. marta ću imati jedan lakši meč za rejting i pripremu za spektakl kojem se nadam početkom ljeta u Budvi sa Urugvajcem Noe Gonzalezom Akobom. To je sjajan bokser sa skorom od 28 pobjeda i samo jednim porazom. Trijumf protiv njega otvorio bi mi vrata meča za titulu prvaka svijeta u decembru ove godine", optimista je Sjekloća.

A predsjednik Crnogorske profesionalne bokseske federacije, Milorad-Mijo Martinović u decembru prošle godine u Las Vegasu razmatrao je mogućnost da se Sjekloća bori za najveću titulu sa aktuelnim šampionom Andre Vordom, od kojeg je Abraham doživio posljednji poraz. Osim titule profi prvaka u IBF verziji, Abraham je slavio u prvih 28 borbi, a u posljednjih pet je čak tri puta poražen.

Popović: Njemci ponudili premalo

"Mi smo pozitivno odgovorili na ponudu Artura Abrahama, ali su oni neozbiljno pristupili našim uslovima. Kao da nisu pogledali rejting listu i mjesto na kojem se Nikola nalazi, pa su pripremili cifru kao za nekakvog lokalnog boksera. Onda neka za to što su naumili i dovedu nekakvog marginalca a mi zasigurno sa njima nećemo sarađivati. Isuviše su neozbiljni, i to je poglavlje zatvoreno. Sjekloća će boksovati meč za rejting od osam rundi 17. marta u Nikšiću, gdje štab srednjaka Milorada Mićka Žižića priprema boksersku reviju, a potom će braniti tutulu početkom ljeta u Budvi. U decembru se nadamo napadu na titulu svjetskog prvaka koju drži Andre Vord", rekao je Luka Popović, menadžer Nikole Sjekloće.

Bonus video: