Opasnosti plastičnih posuda po zdravlje

Mašine za pranje sudova koriste vrelu vodu i paru kako bi dobro oprale sudove, zato su svi tako čisti i sjajni. Međutim, ovo predstavlja problem kada je u pitanju plastika.
240 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2012. 11:59h

Ima onih koje su bezbjedne i onih koje to nijesu, zato je veoma je važno znati koje posude su dobre, a koje ne. Pratite ovih nekoliko koraka i očistite vašu kuhinju od opasnih hemikalija koje bi mogle biti veoma opasne za zdravlje cijele porodice.

Izbacite hemikalije

Pogledajte vaše plastične posude odozdo da biste pronašli sitno napisan broj reciklaže. Ako je ovaj broj 3 ili 7 velika je vjerovatnoća da materijal sadrži BPA (bisfenol A) ili ftalate (u upotrebi za PVC plastiku) koji podražavaju estrogen i utiču na nivo hormona u organizmu. Ovo može biti posebno opasno za djecu koja su u razvoju, pa je najbezebjednija stvar otarasiti se ovakve posude. Bezbijednost je zagarantovana jedino jasnim natpisom “bez BPA i PVC-a”. U evropskoj uniji je već zabranjena prodaja flašica za bebe koje sadrže bisfenol A. Ako ne želite da se potpunosti odreknete vaših plastičnih posuda budite sigurni da su obilježene brojevima 2, 4 ili 5 koji se smatraju bezbjednim za upotrebu.

Pazite kako perete plastiku

Mašine za pranje sudova koriste vrelu vodu i paru kako bi dobro oprale sudove, zato su svi tako čisti i sjajni. Međutim, ovo predstavlja problem kada je u pitanju plastika. Zagrijavanje plastike, kao i u mikrotalasnoj pećnici, može da izazove isparavanja hemijskih supstanci. Budite bezbjedni i uvijek perite plstične činije ručno u toploj vodi.

Nikada ne podgrijavajte hranu u plastičnim posudama

Čak i ako su vaše posude označene kao sigurne, uvijek prebacite hranu u tanjir ili staklenu činiju kada zagrijavate hranu u mikrotalasnoj. Sva plastika sadrži potencijalno opasne hemijske sastojke koji pri zagrijavanju mogu da uđu u hranu koja je u njima. Posude koje se dobijaju po raznim prodavnicama i one u koje se pakuje hrana za ponijeti su najopasnije u ovom smislu i nemojte ih nikada koristiti za podgrijavanje.

Pređite na staklo

Staro dobro staklo je potpuno sigurno za cijelu porodicu. Ako vaše posude spadaju u one bezbjedne nije potrebno da ih automatski sve izbacite iz kuće. Ali, bila bi dobro da postepeno počnete sa ovom promjenom i uvodite polako staklene posude. Na tržištu se može naći mnogo pristupačnih modela visokog kvaliteta. Najbolji su oni kojima su i poklopci stakleni. Za transport hrane su veoma praktične staklene posude sa plastičnim poklopcima, ali provjerite da su oni bezbjedni i perite ih ručno, prenosi S media.

Bonus video: