HRA osudila napad na Ilića: CG da pokaže da joj čovječnost ne leži samo na papiru

"Do danas nije saopšteno da su počinioci identifikovani.U Crnoj Gori nažalost nisu rijetki napadi motivisani mržnjom zbog diskriminacije po osnovu rase, pola, pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta..."
286 pregleda 0 komentar(a)
Lazar Ilić, Foto: Privatna arhiva
Lazar Ilić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.05.2018. 11:30h

Akcija za ljudska prava snažno osuđuje napad na Lazara Ilića i apeluje na hitno pronalaženje, procesuiranje i strogo kažnjavanje počinilaca.

"Crna Gora mora da pokaže da joj čovječnost ne leži samo na papiru, već da su njene institucije sposobne da je efikasno štite u praksi", saopšteno je iz HRA.

Ilić je, kakao je kazao "Vijestima", napadnut 8. maja u centru Podgorice, u Bokeškoj ulici.

"Ovaj napad se dogodio nekoliko časova posle napada na novinarku Oliveru Lakić. Policija je ”Vijestima” saopštila da radi na rasvjetljavanju napada i to je objavljeno 9. maja. Do danas nije saopšteno da su počinioci identifikovani.U Crnoj Gori nažalost nisu rijetki napadi motivisani mržnjom zbog diskriminacije po osnovu rase, pola, pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, od kojih su mnogi ostali nekažnjeni", dodaju iz HRA.

Oni podsjećaju da su zbog nekažnjenih napada i prijetnji državu napustili Zdravko Cimbaljević, prvi javno deklarisani homoseksualac i Rizo Alković, Rom i musliman, koji je zbog toga zlostavljan zajedno s porodicom.

Bonus video: