Inspektor sat i po konfuzno svjedočio o prijetnjama novinarki "Vijesti"

“Vijesti” saznaju da je tužilaštvo od samog početka sumnjalo u tvrdnje Grgurovića, već je pretpostavljalo da pokušava da sakrije prave izvršioce
518 pregleda 0 komentar(a)
Ekan Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ekan Jasavić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.01.2012. 15:55h

Rukovodilac ekspoziture za suzbijanje seksualnih i krvnih delikata u podgoričkoj policiji Ekan Jasavić dao je juče prilično konfuzan iskaz u postupku koji se vodi protiv Danilovgrađanina Milana Grgurovića, optuženog za lažno prijavljivanje daje prijetio novinarki "Vijesti" Oliveri Lakic i njenoj kćerki.

Jasavić je tvrdio da je policija u februaru prošle godine preko listinga broja sa kojeg su upućene prijetnje utvrdila da je taj broj korišćen u Grgurevićevoj "nokiji", te da su mu na osnovu toga poslali poziv da se javi u policiju.

Jasavić je na većinu pitanja odgovarao objašnjavajući generalno policijsku proceduru, a na neka od njih da nije siguran ili se ne sjeća

"Vijesti" saznaju da je tužilaštvo od samog početka sumnjalo u tvrdnje Grgurovića, već je pretpostavljalo da pokušava da sakrije prave izvršioce i nalogodavce. Ono je u avgustu obavijestilo policiju da nastavi istragu o prijetnjama jer Grgurović 9. februara u telefonskom pozivu drugoj novinarki „Vijesti" Oliveri Lakić nije prijetio, niti sjutradan poslao SMS sa prijetnjama. Tužilaštvo je prošle jeseni podiglo optužnicu protiv Grgurovića za lažno prijavljivanje, za šta Danilovgrađanin može dobiti novčanu kaznu ili do godinu robije.

Konkretna pitanja bez odgovora

Jasavić se obilno znojio, dok je gotovo dva sata svjedočio, posebno dok je odgovarao na konkretna pitanja tužioca. Lakić mu je u dva navrata dodala maramicu da se obriše.

Tužilac je između ostalog pitao kada je tačno i kako policija dovela u vezu Grgurovića, sa prijetnjama, kako su utvrdili da je to njegov telefon, da li je telefon pronađen prilikom pretresa ili gaje Grgurović sam predao nakon što je pušten iz pritvora, kao i kada je tužilac prvi put obaviješten o sumnjama u Grgurovića, kada su dobili listinge i da li je komunikacija sa tužilaštvom i policijom u Danilovgradu bila usmena ili pismena.

Jasavić je na većinu ovih pitanja odgovarao objašnjavajući generalno policijsku proceduru, a na neka od njih da nije siguran ili se ne sjeća.

Čađenović je rekao da je iskaz Jasavica u suprotnosti sa materijalnim dokazima

Jasavić nije direktno odgovorio na pitanje, rekavši da je policija u potpunosti sarađivala sa tužilaštvom.

"Ljudi u tužilaštvu bili su upoznati sa svim radnjama koje je preduzimala policija, tako daje pitanje zašto je tužilac tada donio rješenje da se lice zadrži?", rekao je Jasavić, vidno se znojeći.

On je rekao da se ne sjeća da li je Grgurović u istrazi rekao da je uništio i telefon i karticu sa koje je navodno zvao kada je pročitao članak u novinama, ali da je "kasnije svakako rekao da je karticu bacio". Ostalo je nejasno kako je Grgurovićev telefon "pronađen u pretresu" njegove kuće, ako ga je bacio.

Iskaz u suprotnosti sa dokazima

Čađenović je rekao da je iskaz Jasavica u suprotnosti sa materijalnim dokazima i predložio da sud pribavi od podgoričke policije i ispostave u Danilovgradu podatke o tome kad, koliko puta i po kom osnovu je Grgurović pozivan u policiju od 9. februara kada se dogodio incident.

Suđenje se nastavlja 10. februara, kada bi trebalo da bude saslušan advokat Danko Svrkota

Osnovno državno tužilaštvo je u oktobru podiglo optužni predlog protiv Grgurovića, koji je ranije osuđivan za nasilničko ponašanje i napad na službeno lice.

Grgurović se tri dana nakon prijetnji upućenih novinarki "Vijesti" prijavio policiji, rekavši da je on razgovarao telefonom sa novinarkom Jasminom Muminović i preko nje prijetio Lakićevoj i članu njene porodice.

Novinarka Lakić je u vrijeme kada joj je prijećeno istraživala da li se u fabrici duvana "Tara" u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici, proizvode, a potom krijumčare lažni brendovi cigareta, navodeći, između ostalog, da sa fabrikom cigareta imaju veze i neki službenici policije i državne bezbjednosti.

Suđenje se nastavlja 10. februara, kada bi trebalo da bude saslušan advokat Danko Svrkota, Grgurovićev advokat "po službenoj dužnosti" za vrijeme njegovog saslušanja u policiji.

Inspektor na specijalnom zadatku

Jasavić je juče u podgoričkom Osnovnom sudu objasnio da se njegova ekspozitura ne bavi ovakvim slučajevima, ali je dobio zadatak od nadređenih da rukovodi i postupcima u kojima je ugrožena bezbjednost novinarima.

Na pitanje Čađenovića da li je Jasavić, za vrijeme dok je Grgurović bio u zgradi policije, čekao službenike da mu donesu jedan dio listinga, svjedok je rekao da jeste.

"To je onaj dio listinga koji nas je opredijelio da ga zadržimo", naveo je službenik policije, iako je ranije rekao daje na osnovu listinga policija pozvala Grgurovića u policiju kao građanina.

Bonus video: