Državna imovina nije vlasništvo NVO “AMD Budva”

Oni su oglašeni krivim da su državnu imovinu “Auto-moto društva Budva”, upisali na privatne firme, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist oko tri miliona eura
215 pregleda 1 komentar(a)
AMD Budva, Biserka BOjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
AMD Budva, Biserka BOjić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.01.2012. 12:27h

Zbog krivičnog djela “zloupotreba ovlašćenja u privredi u pokušaju” Igor V. Trnski, Marko S. Vujović, Slobodan R. Pima, Srđan S. Stojanović i Bojan R. Karadžić, osuđeni su na po godinu zatvora, dok je Svetlana S. Dragović, osuđena je na šest mjeseci zatvora. Stevica M. Dragović zaposlen u Zavodu za izgradnju Budve, osuđen na godinu zbog “zloupotrebe ovlašćenja u privredi podstrekavanjem”.

Oni su oglašeni krivim da su državnu imovinu “Auto-moto društva Budva”, upisali na privatne firme, pribavljajući protivpravnu imovinsku korist oko tri miliona eura.

Ante N. Deloik, Milić S. Vlahović i Biserka O. Bojić, oslobođeni su od optužbe da su počinili krivično djelo “zloupotreba ovlašćena u privredi u pokušaju”.

Prvostepenu presudu izrekla je kao pojedinac sudija Milenka Žižić u Višem sudu u Podgorici. U obrazloženju presude sudija je kazala da državna imovina AMD “Budva” nije imovina NVO AMD Budva, tako da nije mogla biti prenijeti na novo preduzeće AMD Budva D.O.O. Budva.

“Imovina nad kojom je u Upravi za nekretnine Područne jedinice Budva, pravo korišćenja bilo upisano na Auto moto društvo Budva, nije imovina NVO AMD Budva, te se prema tome i nije mogla prenijeti na novo osnovano društvo AMD Budva D.O.O”, kazala je sudija Žižić u obrazloženju presude.

Imovina nad kojom je u Upravi za nekretnine Područne jedinice Budva, pravo korišćenja bilo upisano na Auto moto društvo Budva, nije imovina NVO AMD Budva.

Investitori za izgradnju

Stevica Dragović je, a nakon ranije potpisanog ugovora o zajedničkoj gradnji, koji je potpisan 11. aprila 2007. godine između tada ugovornih strana “Mediteran projekta” iz Budve kao investitora, čiji je izvršni direktor bio optuženi Dragović, te AMD “Budva” iz Budve, kao vlasnika nepokretnosti i objekata, čiji je direktor bio tada Ante Deloik, pa je Dragović početkom 2008. godine podstrekao okrivljenog Trnski Igora na izvršenje krivičnog djela, ukazujući mu da će na budućim planom grada, na lokaciji na kojoj se nalazi AMD “Budva” biti sagrađen stambeno-poslovni objekat, te da će on pronaći investitore za izgradnju.

Deloik na preduzeće “Mont Rojal” u iznosu od 25 procenata, Lakićević na “Euro Matriks” iznos od 15, Fabris na “Kristal Invest”...

Tako su izvršili prenos upravljačkih prava i to: Deloik na preduzeće “Mont Rojal” u iznosu od 25 procenata, Lakićević na “Euro Matriks” iznos od 15, Fabris na “Kristal Invest”, čiji je osnivač Stevica Dragović 10 procenata, Vlahović na privrednog društvo “Laguna S” iznos od 25 procenata i Bojić na “Blue voe Marine” 25 procenata, a čiji su izvršni direktori okrivljeni Vujović, Karadžić, Svetlana Dragović, Stojanović i Pima, koji su zaposleni u navedenim privrednim društvima.

Usljed čega su u momentu zaključenja ugovora ova navedena privredna društva, postali novi osnivači NVO AMD “Budva”, a potom su donijeli odluku o formiranju AMD “Budva” DOO Budva u koje je nevladinog udruženje AMD “Budva”, iako nijesu bili nosioci prava korišćenja na nepokretnostima na parceli 1625, površine 4646 metara kvadratnih, sa izgrađenim objekatima koji su upisani u list nepokretnosti 2116 KO Budva, jer je u Upravi za nekretnine PJ Budva, nije bila izvršena uknjižba prava korišćenja na NVO AMD “Budva”, i kao nenovčani kapital unijeli navedene nepokretnosti u vrijednosti od 3.344.870 eura.

Nakon toga je 10. novembra 2008. okrivljeni Trnski u Upravi za nekretnine PJ Budva podnio zahtjev za uknjižbu prava korišćenja nad nepokretnostima i objektima, pokušavajući da na taj način pribave protivpravnu-imovinsku korist u iznosu od 3.344.870 eura, za AMD “Budva” DOO Budva.

Međutim, bili su spriječeni odlukama Ministarstva finansija i Upravnog suda Crne Gore, koji su poništili rješenje Uprave za nekretnine PJ Budva od 30. decembra 2008. godine o upisu prava korišćenja na naznačenim nepokretnostima.

Bonus video: