Novljanin štrajkuje glađu i žeđu jer mu je isključena struja

Mijović kaže da će se, ako niko ništa ne učini do subote ujutro, priključiti generalnom štrajku sindikalaca u Podgorici
157 pregleda 0 komentar(a)
željko mijović, Foto: Slavica Kosić
željko mijović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.01.2012. 19:29h

Željko Mijović iz Zelenike juče je počeo štrajk glađu i žeđu ispred zgrade hercegnovske Elektrodistribucije, jer mu je u ponedjeljak isključena struja zbog duga od 1.953 eura.

Mijović kaže da je spreman da plati zaostali dug, ali ne može pod uslovima koje od njega traži organizaciona jedinica Snabdijevanje Herceg Novi.

Zbog dugogodišnje bolesti kćerke koja je umrla od raka, Mijovići su imali vanredne troškove, pa se tako nagomilao i dug za struju. Od avgusta prošle godine, kada je dug iznosio 2.300 eura, Mijović je počeo redovno da plaća račune.

Kaže da je od 15. decembra do utorka, 17. januara, platio 350 eura, što je 17 odsto duga, ali mu je u organizacionoj jedinici Snabdijevanje rečeno da “sa njim ne mogu potpisati ugovor, jer je spriječio njihove radnike da mu isključe struju, pa su mu tražili da prvo uplati 50 odsto duga da bi ponovo bio priključen na struju”.

U mraku, frižider se otapa...

Mijović, keramičar po struci, nema stalni posao, a ne radi ni njegova supruga. Šestočlanu porodicu sa četvoro djece - tri kćerke od 12, 11, devet i sina od pet godina izdržava radeći povremeno poslove koje nađe i od materijalne pomoći države.

Mijović kaže da će se, ako niko ništa ne učini do subote ujutro, priključiti generalnom štrajku sindikalaca u Podgorici.

Porodica Mijušković u ovim zimskim i hladnim danima vrijeme provodi u mraku, bez televizijskog programa, ali su, zahvaljujući prijateljima koji su im ispilali drva, bar u toplom, jer se griju i kuvaju na šporetu za drva. Međutim, otapa im se zamrzivač, pa će i hranu najvjerovatnije morati da bace.

Mijović kaže da će se, ako niko ništa ne učini do subote ujutro, priključiti generalnom štrajku sindikalaca u Podgorici.

EPCG: Odbijao je saradnju

Uz podsjećanje da se račun za struju mora platiti u roku od osam dana i da, nakon upozorenja potrošača da će mu struja zbog duga biti isključena, mogu obustaviti isporuku struje, iz Direkcije za odnose sa javnošću Elektroprivrede Crne Gore A.D. Nikšić ističu i da je Mijoviću obračunata subvencija za primaoce MOP-a, koja podrazumijeva umanjenje od 40 odsto na račun do 60 eura, odnosno 24 eura, ako je račun veći od 60 eura.

Oni dodaju da potrošača još jednom pozivaju na saradnju, "da se u kancelarijama OJ Snabdijevanje Herceg Novi dogovore" o dinamici otplate duga.

Oni dodaju da potrošača još jednom pozivaju na saradnju, "da se u kancelarijama OJ Snabdijevanje Herceg Novi dogovore" o dinamici otplate duga.

"Sve povoljnosti, odnosno otplata duga na više mjesečnih rata, koje su dostupne potrošačima i gospodinu Mijoviću, nijesu naša zakonska obaveza, već isključivo dobra volja i izraz razumijevanja za socijalni položaj građana”, navodi se u saopštenju dostavljenom iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Bonus video: