Oprostiti prevaru ili ne?

Njegove argumente ne trebate shvatiti kao opravdanje, ali oni vam mogu poslužiti kako biste shvatili do koje tačke je dospjela vaša veza, koji problemi u njoj postoje i je li ona vrijedna borbe i oprosta.
208 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2012. 21:58h

Prevara je jedan od najčešćih razloga pucanja ljubavnih veza i brakova. Izdaja je bolna jer znamo da je partner potražio nešto što mu nedostaje u tuđem zagrljaju... u zagrljaju druge žene. Afera ili tek seks za jednu noć – bilo koja vrsta nevjere ostavlja gorak okus u ustima. Postavlja se pitanje možemo li zbog ljubavi koju osjećamo oprostiti prevaru i nastaviti izgrađivati kvalitetan odnos?

Okolnosti su različite, ali krajnji učinak je isti. Je li to učinio pod uticajem alkohola ili svjesno? Je li to nepoznata žena kojoj ne zna ni ime ili je s tom ženom ostvario dužu aferu? Na koji god se način odvijala prevara, jedna činjenica je univerzalna - prevaru nikad nećemo, koliko god se trudili, zaboraviti. No možemo je oprostiti. Trebate li to učiniti? I jeste li stvarno sposobni za to?

Nevjernog muškarca ne treba pravdati. No imajte na umu da smo svi nesavršene osobe koje prave greške. Neke od njih se opraštaju, dok za neke nijesmo sposobni. Kada se slegnu prvi utisci dajte mu priliku da ispriča svoju stranu.

Njegove argumente ne trebate shvatiti kao opravdanje, ali oni vam mogu poslužiti kako biste shvatili do koje tačke je dospjela vaša veza, koji problemi u njoj postoje i je li ona vrijedna borbe i oprosta. U nekim slučajevima prevara je bezobziran i hladan čin osobe koja nije zaslužila vašu ljubav, dok u drugim slučajevima se ona možda zbila kao posljedica problema koje već neko vrijeme imate u vezi.

Treba se zapitati koja odluka manje boli – pružiti mu drugu šansu ili ga ostaviti?

U obzir uzmite i svoje samopoštovanje i samopouzdanje jer kvalitetnu ljubavnu vezu ne možete izgraditi bez njih. Hoće li vaše samopoštovanje i samopouzdanje više narušiti odluka da ga ostavite ili ćete više patiti i postati nesigurni ako ostanete s njim u vezi? Naime, ako su ove dvije vrijednosti dugoročno narušene, to će uticati i na vas, vašeg partnera i na kraju na vašu vezu. Ako niste sigurni u sebe i svoje vrijednosti pitaćete se koliko ste dovoljno dobri za svog partnera.

Na odluku o oprostu ili krajnjem prekidu može uticati i odabir druge žene. Naravno da više o njemu kao o bezobzirnoj osobi govori to što vas je prevario s vašom prijateljicom nego kada je u pitanju strankinja koju je upoznao te kobne večeri.

Ako na njegovom ponašanju vidite i osjećate da mu je iskreno žao i da mu druga žena ne znači ništa, možda ćete lakše donijeti odluku da mu oprostite. No, kajanje zna često umanjiti važnost onoga što smo učinili. Budite oprezni.

Nemojte mu oprostiti samo zato što žalite i sebe i njega. Ako kajanja i osjećaja krivice nema, vjerovatno vašem partneru i nije puno stalo. Tada niko ne može garantovati da prvom prilikom to neće ponoviti.

Ako ste samo vas dvoje u igri lakše je donijeti odluku. Ako su u pitanju i djeca i zajednička imovina, nemojte naglo donositi odluku. Međutim, to ne znači da samo zbog djece trebate ostati uz partnera. U tom slučaju vi nećete biti sretni, a time ni vaša djeca. Vaša odluka o ostanku u vezi ili prekidu treba doći samo iz vašeg srca potaknuta emocijama koje osjećate. Spoljni parametri mogu samo biti povod, nikad i glavni razlog vaše odluke.

Vjerovatno ćete u početku postati ljubavni špijun koji ne vjeruje u ono što mu se govori nego ipak provjerava. S vremenom vaša nesigurnost i nepovjerenje treba da nestanu jer u protivnom, koliko god željeli, nijeste u stanju oprostiti nevjeru i krenuti dalje.

Kad-tad će stari problemi isplivati na površinu, a vi ćete zaključiti da se zapravo niste pomakli s mrtve tačke. Naravno, za ljubav se treba boriti. No samo vi možete znati je li ta ljubav vrijedna borbe.

Ako je vrijedna, prevara može čak i učvrstiti vašu vezu. Ako nije, nemate za čim žaliti.

Bonus video: