Šariću vraćaju pumpu, kafiće, stanove, auta, bagere...

Pljevljacima, pravosnažno oslobođenim optužbi za pranje novca, Dušku Šariću i Jovici Lončaru, država vraća privremeno oduzetu imovinu, procijenjenu na više miliona
527 pregleda 22 komentar(a)
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2018. 17:03h

Pljevljacima Dušku Šariću i 1Jovicu Lončaru država će vratiti pokretnu i nepokretnu imovinu, koja im je privremeno oduzeta zbog optužbi za pranje novca.

Takva odluka donijeta je nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog, kojom su Pljevljaci pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 milona eura.

Na spisku imovine koja će biti vraćena Šariću, Lončaru i njihovim preduzećima, nalaze se stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka “Municipijum’S”, kafić “4 sobe”, Mat petrol benzinska stanica, radne mašine, automobili...

Njihov pravni zastupnik, advokat Borivoje Đukanović, “Vijestima” je rekao da su pravosnažno okončanim krivičnim postupkom i oslobađajućom presudom stvorene sve zakonske pretpostavke za povraćaj privremeno oduzete imovine od pravnih lica Mat company, Tera ing i Mat construction.

Advokat je objasnio da je 16. aprila podnio zahtjev za povraćaj cjelokupne privemeno oduzete imovine bjelopoljskom Višem sudu, koji je ranije i donio rješenje o privremenom oduzimanju imovine Pljevljaka.

“Temeljio sam ga na odredbama iz člana 70 stav 3 Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kojima je propisano da će nadležni organ, u ovom slučaju Uprava za imovinu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema pravosnažne oslobađajuće presude (jednako i odbijajuće), vratiti privremeno oduzetu imovinsku korist. Viši sud u Bijelom Polju je donio rješenje o povraćaju privremeno oduzete imovine, koje je dostavljeno Upravi za imovinu, jer je upravljanje cjelokupnom, privremeno oduzetom imovinom, istoj povjereno”, rekao je Đukanović.

Objasnio je da su u pitanju radne mašine, teretna vozila, privatna putnička vozila, nepokretnosti...

“Očekujemo da će narednih dana Uprava za imovinu sprovesti postupak pravnog i fizičkog prenosa prava svojine na subjekte tog prava i to na svim stvarima privremeno oduzete imovine”, rekao je advokat.

Istakao je da slijedi postupak brisanja tereta i ograničenja iz G lista za nepokretnosti koje su u vlasništvu Šarića, Lončara i njihovih kompanija.

“Zasad je najvažnije da se ovo završi. Viši sud u Bijelom Polju je promptno, potpuno u skladu sa Zakonom, odmah donio rješenje, sad je loptica na terenu Uprave za imovinu”, kazao je on.

Imovina koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima procijenjena je na oko 12.500.000 eura.

Od njihovih preduzeća tada je oduzeto mobilno drobilično postrojenje Metso Minerals Loko Trackel 1213f, kapaciteta 120 metara kubnih po satu,mobilno postrojenje za prosejavanje Metso Minerals Loko Track st - 458, kapaciteta 120 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettre - CP 30 TZ, kapaciteta 35 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettr - M1 - TZ, kapaciteta 50 metara kubnih po satu... Oduzeta su im dva buldožera “komacu”, tri bagera gusjeničara “volvo”, bager točkaš “volvo”, tri “volvo” utovarivača, “New holand” utovarivač, “New holand” bageri, “Hyundai” bager sa hidrauličnim čekićem. Oduzeti su im i “OK”, “volvo” zglobni damper, dva “volvo” kipera, MAN kiper, sedam “volvo” miksera za beton, MAN mikser za beton, univerzalno vozilo “unimog 500”, kombinovane mašine, valjak, pumpa za beton, cistjerna za gorivo, cistjerne za vodu, auto dizalica, paletar, kiper, niskonoseća mašina, samohodna lafetna bušilica...

Oduzeto im je i nekolko teretnih vozila “volvo”, “MAN”, “folksvagen” i “skania”, više specijalnih radnih vozila, priključno vozilo, kamioni, dva autobusa “mercedes”, vučno vozilo, specijalna radna vozila “can-am” i “benford”, automobili “golf”, “tojota rav”, “pasat”, “audi”, nekolike “lada nive”, motocikli, dva specijalna radna vozila “outlander”...

Šariću i Lončaru vratiće i zemljište u Pljevljima, površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smještene diskoteka “Municipium’S”, kafić “4 sobe” i benzinska stanica “Mat petrol” u sklopu koje se nalaze zgrada sa kancelarijama, prodajnim prostorom, kafe barom i pratećim sadržajima, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking prostor, plato, ozelenjavanje, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas, auto perionica.

Vratiće im i stambene jedinice upisane u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata koje su upisane kao svojina “Mat company”, parcele površine 2.683 kvadrata, stanove u stambenoj zgradi upisanoj u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja, površine 149 kvadrata.

Firmi “Mat constraction” država će vratiti nepokretnosti upisane u LN br. 4541 u ukupnoj površini od 38.445 kvadrata, a Lončaru nepokretnosti upisane u LN br. 31 KO Pljevlja, površine 899 kvadrata.

Šariću i Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje novca. Nedavno je Vrhovni sud potvrdio presudu Apelacionog, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim vještačenjem dokumentacije iz Srbije, Kipra i Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge kriminalne organizacije Darka Šarića i još 34 osobe.

Bonus video: