Zaštitom divljači do sportskih šampiona

Kako drugačije nazvati 7.000 eura opredijeljenih Anteni M, tačnije njihovom novinaru da pročita radove svojih kolega iz drugih medija
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2012. 18:43h

- A iz kojeg kluba - orilo se Zelenim salonom hotela “Crna Gora” skoro svaki put kada su birani najbolji u izboru Atletskog saveza. “Pa, Tara Mojkovac, naravno”, svaki put je ponavljao voditelj.

AK Tara, tačnije junior tog kluba Danijel Furtula je bez konkurencije bio i najbolji mladi crnogorski sportista u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Sve to vrijedi, ni manje ni više, nego 1.000 eura. Toliko je, barem, procijenila Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću pri Ministarstvu finansija Crne Gore.

AK Tara je tražila 10.117 eura i kao najbolja dobila je i više od deset puta manji iznos.

Tek pola godine do zaključenja spiska učesnika Olimpijskih igara u Londonu, Crna Gora ima vizirana samo dva pasoša - džudiste Srđana Mrvaljevića i maratonke Slađane Perunović.

Razloge, možda, treba tražiti i u novcu izdvojenom za razvoj sporta. Konkursom za ovu namjenu predviđeno je 14 odsto od ukupnog novca prihodovanog od igara na sreću.

Uz to, ne treba zanemartiti ni činjenicu da se ove godine dijelila suma od oko 2,4 miliona, dok je prethodne godine dijeljeno 3,8 miliona eura!

No, ako je sjajan rad AK Tara u razvoju bazičnog sporta “nagrađen”sa 1.000 eura, dotle Komisija na čelu sa predstavnikom Ministarstva finansija Borisom Buškovićem nije štedjela za neke čudne projekte.

Kako drugačije nazvati 7.000 eura opredijeljenih Anteni M, tačnije njihovom novinaru da pročita radove svojih kolega iz drugih medija. Pa, vjerovatno i o uspjehu Furtule, jer nije bio na dodjeli niti jednog od brojnih priznanja mladom bacaču diska.

I nije samo Antena M nezasluženo sjajno prošla u raspodjeli, jer da je Komisiji bitnije pročitati ime šampiona, nego ga stvoriti, pokazale su i dotacije - RTV Korona su dali 6.000, MBC televiziji 4.500, dok je Radio Zeta nagrađena sa 3.700. Za dva projekta, ukupno 6.000, dobio je i predsjednik Udruženja sportskih novinara, mada je teško objasniti kakav doprinos razvoju sporta daje Svjetsko prvenstvo u tenisu za novinare!?

Prije doprinosi razvoju turizma, ili privrednog potencijala usljed posjete podrumu Šipčanik, što se i navodi u kandidovanom projektu: “Činjenica da su novinari najbolji degustatori turističkih potencijala, poljoprivrednih proizvoda, najbolji kritičari stvarnog stanja u nekoj državi, a cijeneći da Crna Gora pominjanim potencijalima može biti konkurentna i najboljim destinacijama na planeti”, stoji, između ostalog, u obrazloženju projekta ove asocijacije za razvoj sporta.

No, Komisija na čelu sa Buškovićem je zaslužna i što je zaštitom divljači pomogla razvoju sporta sa 1.500 eura.

Toliko je dala i za Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova, koji je napravio ogroman posao u razvoju automobilizma i organizaciji brdskih, kružnih i karting trka.

Komisija se, pregledom finansiranja projekata, izgleda rukovodila čudnim kriterijumom - najviše novca za organizacije čiji naziv ima najmanje veze sa temom kandidovanog projekta. Tako je NVO Točak dobila 3.500 eura za: “Borilački sportovi čuvaju mentalno i fizičko zdravlje mladih i doprinose poboljšanju međuetničkih odnosa”.

Naravno, Komisija je pokazala da se ni treću godinu zaredom nije potrudila da provjeri ono što bi morala da zna - karate nije olimpijski sport, čak nije ni na programu paraolimpijskih igra, ali naravno, za sličan projekat u tom sportu dodijelila je tri puta više novca u odnosu na razvoj košarke kod lica sa invaliditetom...

Može i nekompletna dokumentacija

U svakom slučaju država je “razvoj” sporta od novca prihodovanog od igara na sreću za 2011. godinu pomogla sa 344.000 eura raspoređenih na 133 projekta.

To je četvrtina od traženog iznosa za realizaciju, od strane Komisije prihvaćenih projekata.

Uprkos objašnjenima Buškovića da su brojni projekti odbijeni zbog formalnih propusta i da nijedan nije prihvaćen sa nekompletnom dokumentacijom, u razvoju sporta prihvaćena su dva takva. KK Rudar i ŽKK Rudar su konkurisali sa dva solidna projekta za koje su dobili po 1.000 eura.

U dokumentaciji na sajtu Ministarstva finansija, međutim, jedino su ova dva projekta prihvaćena bez traženog iznosa, što se nedvosmisleno zahtijeva članom 16 Konkursa.

Novac dali bez provjere tačnosti podataka

I pored pokušaja da “Vijesti” saznaju kriterijume prema kojima je novac od igara na sreću dijeljen za projekte o razvoju sporta, Ministarstvo finansija nije odgovorilo na elektronski dopis. Nije uspio ni prethodni pokušaj poziva na broj telefona dostupan na sajtu pomernutog Ministarstva, dok nas je portparolka Marija Radenović uputila na elektronski dopis.

"Odgovor ćete dobiti, ali ne znamo u kojem roku. Komisija za raspodjeliu dijela prihoda je imala i potkomisije, a službenici Ministasrstva imaju i druge preuzete obaveze", bila je ljubazna Radenović.

No, to ne samo da nije pomoglo da u roku od četiri radna dana, predsjednik Komisije Boris Bušković odgovori na pitanja, nego čak ni da obavijest našu redakciju kada će se složiti sve kockice u Komisiji.

Za olaku i čudnu raspodjelu su se izgleda mnogo lakše složile - o čemu svjedoče i optužbe nevladinog sektora o brzom i čudnom odlučivanju Komisije. To pogotovo čudi jer je za rad te Komisije Vlada predvidjela dva odsto od ukupnog iznosa, što je preko 40.000 eura.

I to nije sve, Ministarstvo finansija dodatno plaća rad u Komisiji, ali članovi Komisije ne nalaze za shodno da radom opravdaju novac, i koliko god da je apsurdno ne znaju ono za šta su uzeli novac.

Da znaju, odgovorili bi! I ne samo da ne znaju ni prema kojim je kriterijuma dijeljeno, već ne znaju ni da li je karate u programu paraolimpijskih igara. Znali su, međutim, da novac naših građana daju prema simpatijama bez ikakve provjere tačnosti aplikacija na Konkursu za raspodjelu novca.

Bonus video: