Blagodeti vitamina C za koje nijeste znali

Vitamin C je moćan i efikasan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres. Prekomeran oksidativni stres može da dovede do ozbiljnih medicinskih poremećaja, kao što je ateroskleroza.
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 15:38h

Poznato vam je da je vitamin C neophodan organizmu, pročitajte od čega vas sve štiti.

IMUNITET - Ne samo da je vitamin C neophodan imunom sistemu, već je potreban i za proizvodnju kolagena, proteina koji se u vezivnom tkivu. Zdrava doza vitamina C će zaštititi vaše telo od infekcije, održati zdravlje kostiju i zuba i ubrzati zarastanje rana.

PREHLADA - Vitamin C pomaže organizmu u borbi protiv bakterija, virusa i infekcija, ali služi i kao efikasan antihistaminik koji će umanjiti neprijatne efekte prehlada, uključujući zapaljenja, zapušen nos i bolove.

ANTIOKSIDANS - Vitamin C je moćan i efikasan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala koji izazivaju oksidativni stres. Prekomeran oksidativni stres može da dovede do ozbiljnih medicinskih poremećaja, kao što je ateroskleroza. Oni mogu da izazovu i oboljenja srca i moždanog udara, a povezan je sa mnogo različitih vrsta raka, uključujući i rak pluća, usta, grla, debelog crijeva , želuca i jednjaka.

HIPERTENZIJA - Vitamin C blagotvorno deluje na krvni pritisak, što smanjuje vjerovatnoću od hipertenzije, kao i ozbiljnih zdravstvenih problema koji iz nje proizilaze.

KRVNI SUDOVI - Uz smanjenje krvnog pritiska, vitamina C obezbjeđuje pravilnu dilataciju krvnih sudova, što može da spreči bolesti kao što su ateroskleroza, visok holesterol i angina pektoris.

OLOVO U KRVI - Vitamin C dramatično snižava nivo olova u krvi. To je naročito važno za djecu koja žive u urbanim sredinama. Studije pokazuju da veći nivoi olova u krvi mogu dovesti do smetnji u razvoju.

KATARAKTA - Ljudskom oku je nophodan vitamin C da bi ispravno funkcionisalo. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do katarakte.

Bonus video: