Vitamin B6 čuva zdravlje mozga i nervnog sistema

Tako ističu da dugotrajna upotreba ljekova koji sadrže fenitoin ili succinimide, antidepresiva, nekih ljekova protiv raka i tuberkuloze, kao i pilula za kontracepciju, može da smanji nivo piridoksina.
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 13:53h

Vitamin B6, piridoksin, neophodan je za metabolizam gotovo svih neurotransmitera, a njegov manjak uzrokuje umor, nervozu, osjetljivost, depresiju, nesanicu i otežano hodanje, upozoravaju ljekari.

Pored toga, njegov nedostatak može da izazove vrtoglavice, neuritis, neuralgije i sindrom karpalnog tunela, a stručnjaci zbog toga ističu da bi pacijenti trebalo da povedu računa o konzumiranju nekih ljekova koji mogu da smanje nivo piridoksina u krvi.

Tako ističu da dugotrajna upotreba ljekova koji sadrže fenitoin ili succinimide, antidepresiva, nekih ljekova protiv raka i tuberkuloze, kao i pilula za kontracepciju, može da smanji nivo piridoksina, zbog čega je bitno savjetovati se sa ljekarom prije njihove upotrebe.

Takođe, oni ističu da je bitno unositi namirnice koje su bogate ovim vitaminom, poput mesa, ribe, krompira, banana i mahunarki, jer su svi vitamini B kompleksa važni za održavanje zdravlja mozga i nervnog sistema.

Bonus video: