Mozak duže ostaje mlad ako se manje jede

Rimski tim je sada utvrdio da je to uticaj CREB1, koji reguliše značajne moždane funkcije kao što su pamćenje, učenje i kontrola anksioznosti, ali njegova aktivnost s godinama opada
81 pregleda 0 komentar(a)
mozak, Foto: Topnews.in
mozak, Foto: Topnews.in
Ažurirano: 23.12.2011. 17:09h

Kada se manje jede, mozak možda duže ostaje mlad, poručuje tim italijanskih stručnjaka s Univerziteta Sveto srce u Rimu.

Oni su otkrili molekularni proces posredstvom kojeg skromnija ishrana može da zaštiti mozak od oštećenja koja idu sa starošću.

Smanjivši laboratorijskim miševima unos kalorija na 70 odsto uobičajenog, stručnjaci s pomenutog univerziteta, predvođeni Đovambatistom Panijem, su ustanovili da je kod tih životinja došlo do aktiviranja proteinskog molekula CREB1. Ovaj molekul aktivira mnoštvo gena koji su u vezi s dugovječnošću i dobrim funkcionisanjem mozga.

"Mi se nadamo da ćemo pronaći način da aktiviramo CREB1, na primjer nekim novim lijekom, tako da se mozak održava mlađim bez potrebe za strogom dijetom", napominje Pani.

Neka prethodna istraživanja su već pokazala da miševi koji se skromnije hrane ispoljavaju bolje kognitivne sposobnosti i pamćenje, manje agresivnosti i uspevaju da izbegnu ili bar odlože pojavu Alćajmerove bolesti. Nije se, međutim, znalo šta je uzrok tome.

Rimski tim je sada utvrdio da je to uticaj CREB1, koji reguliše značajne moždane funkcije kao što su pamćenje, učenje i kontrola anksioznosti, ali njegova aktivnost s godinama opada.

Miševi koji su genetski izmijenjeni tako da im nedostaje CREB1, nijesu pokazali nikakvo poboljšanje memorije kada su stavljeni na dijetu i ispoljavali su iste smanjene sposobnosti kao i oni miševi koji su pretjerano hranjeni.

Bonus video: