Imperije Kalića i Šarića ni na nebu ni na zemlji

Donošenje pravilnika o evidenciji oduzete imovine, prema Zakonu o staranju nad privremeno i trajno oduzetom imovinom, bilo je u nadležnosti Ministarstva pravde
0 komentar(a)
diskoteka Municipijum, Foto: Arhiva Vijesti
diskoteka Municipijum, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.12.2011. 09:41h

Izrada podzakonskih propisa na osnovu kojih bi trebalo da se upravlja imovinom koja je privremeno oduzeta od Safeta Kalića i Duška Šarića je u proceduri, kao i izrada posebnog računa za prihode od firmi, a u proceduri je i osmišljavanje modela po kojem bi Uprava za imovinu trebalo da sprovodi staranje - saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva finansija i iz Uprave za imovinu.

Advokati Šarića i Kalića, osumnjičenih odnosno optuženih za pranje novca stečenog kriminalom, sam postupak privremenog oduzimanja imovine ocjenjuju kao neustavan i nezakonit, jer nema bližih propisa o upravljanju tom imovinom. Ministar pravde i potpredsjednikk Vade Duško Marković je to demantovao.

Iz Ministarstva finansija, koje je kontroliše rad Uprave, “Vijestima” je saopšteno da su donijeta dva podzakonska akta tokom 2009. i to: pravilnik o načinu čuvanja trajno oduzetih dragocjenih predmeta i pravilnik o bližem sadržaju evidencije o oduzetoj imovini i zapisnik o preuzimanju imovine.

Donošenje pravilnika o evidenciji oduzete imovine, prema Zakonu o staranju nad privremeno i trajno oduzetom imovinom, bilo je u nadležnosti Ministarstva pravde.

Uporedna iskustva

U odgovoru „Vijestima“ se napominje da pitanje staranja nad privremeno oduzetom imovinom zahtijeva odgovoran i ozbiljan pristup, pa je Ministarstvo finansija, Uprava za imovinu i ostale involvirane institucije izvršile analizu uporednih iskustava u ovoj oblasti, i to prvenstveno iskustava zemalja iz regiona (Srbije, Hrvatske, Slovenije) u cilju primjene najboljih praksi.

„U proceduri je izrada dodatnih bližih propisa koji će omogućiti efikasnije postupanje u ovoj oblasti. Još jednom napominjemo da je riječ o kompleksnoj oblasti, te je u sprovođenju navedenih aktivnosti, osim tri službenika Uprave, sistematizovana na radnim mjestima koja su direktno povezana sa ovim poslovima, uključen veći broj službenika ministarstava finansija i pravde, Uprave za imovinu, pravosudnih i drugih institucija“, kaže se u odgovoru PR službe ministrstva.

Za pojedine odgovore uputili su „Vijesti“ na Upravu.

Počelo u oktobru

Iz Uprave za imovinu kojoj su proslijeđena identična pitanja, takođe, navode da je sve u proceduri ali da još nijesu započeli prodaju „trajno oduzete imovine“.

Imovina vrijedna oko pedeset miliona eura privremo je oduzeta po rješenjima Višeg suda u Bijelom Polju u julu ove godine, Uprava za imovinu nakon pravnih peripetija sa izvršnim sudovima faktičko popisivanje i prezimanje je započela u oktobru ove godine.

„Određivanje posebnog računa je u proceduri“, saopštila je „Vijestima“ Nela Lekić iz Uprave za imovinu na pitanje da li je Ministarstvo i kada odredilo poseban račun za prihode privremeno oduzetih komapnija, hotela, restorana u slučajevima “Šarić” i “Kalić”.

Na pitanje koliko ima novca na tom računu od kada država upravlja privremeno oduzetom imovinom, ona je odgovorila da „Uprava u skladu sa zakonom objavljuje licitacije za prodaju pokretne trajno oduzete imovine, ali da još nije realizovana prodaja“.

Lekić je saopštila da je u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju danom dostavljanja rješenja o izvršenju Centralnoj depozitarnoj agenciji postupak prenošenja akcija sproveden.

To je odgovor na pitanje „Vijesti“ koliko je, od donošenja rješenja o privremeno oduzetoj imovini, oduzeto deviza, efektivnog stranog novca, kao i dragocjenih predmeta, predato na čuvanje Centralnoj banci Crne Gore, do pravosnažnosti odluke.

Prema riječima Lekićeve, u proceduri je donošenje podzakonskih akata po kojima bi trebalo da se Uprava stara o imovini.

Kako vratiti dugove

„Imovina koja je Upravi data na upravljanje i čuvanje nije trajno već privremeno oduzeta i konačnu odluku donijeće sud u čijoj nadležnosti je vođenje postupka“, odgovor je Lekićeve na pitanje kako će država isplatiti dugovanja u ime kompanija “Šarić” i “Kalić”, a za koja su donijete pravosnažne odluke.

„Izrada modela upravljanja je u proceduri“, rekla je Lekić odgovarajući na pitanje sa koliko ustanova su do sada pregovarali da im pripoje zaplijenjenu imovinu, kako su ranije najavili, i sa kojima su postigli dogovor.

Kao i Darko Šarić, Safet Kalić je u bjekstvu , dok su njegova supruga Amina i brat Mersudin u pritvoru.

Prema informacijama “Vijesti”, uskoro će biti preuzeta kompletna privremeno oduzeta imovina Kalića u svim opštinama u Crnoj Gori gdje je evidentirana.

Bonus video: