Aković kandidat za predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore

Akovića su kandidovali velemajstor Nebojša Nikčević, Radmila Milošević, direktorica Centra za razvoj šaha „Dijagonale“ i Zdravko Vuković, internacionalni majstor.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 14:22h

Bivši sudija Višeg suda u Podgorici Lazar Aković kandidat je za predsjednika Šahovskog saveza Crne Gore. Njega su za ovo mjesto kandidovali velemajstor Nebojša Nikčević, potpredsjednik Mediteranske šahovske unije, Radmila Milošević, direktorica Centra za razvoj šaha „Dijagonale“ i Zdravko Vuković, internacionalni majstor.

Izborna Skupština Šahovskog saveza Crne Gore trebala bi biti održana na proljeće, najverovatnije u martu. Osim Akovića, kandidaturu je za sada najavio i Vladimir Šakotić, dugogodišnji funkcioner SSCG.

„Lazar se pokazao kao sjajan predsjednik Šahovskog kluba Elektroprivreda, a kao šahista i uspješan advokat nesumnjivo bi, uz pomoć vrijednih pojedinaca koji su do sada bili donekle marginalizovani u šahovskom životu, uspio da kreira bolji šahovski ambijent u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju koje su potpisali Nebojša Nikčević, Radmila Milošević i Zdravko Vuković.

Navodi se da je „platforma na kojoj žele da razvijaju i unapređuju crnogorski šah u duhu krilatice „Šah – šahistima“.

„Želimo da u naš Savez okupimo kompetentne ljude koji će se realno pitati za mišljenje, a predsjednik će biti osoba koja će biti na čelu, ali nikako ne i jedina osoba koja će donositi odluke. Slijedimo princip da ljude treba cijeniti i angažovati prema njihovim namjerama i sposobnostima a ne po rođačkim, kumovskim, političkim, i sličnim odrednicama.

Smatramo da Šahovski savez Crne Gore treba profesionalizovati i modernizovati u organizacionom i kadrovskom smislu. Savez treba da bude servis šahista i agilna podrška svakoj dobroj ideji i inicijativi koja je u interesu šaha u Crnoj Gori“, stoji u saopštenju.

U saopštenju se ističe da će, u slučaju izbora Akovića, Šahovski savez Crne Gore „raditi na poboljšanju statusa reprezentativaca, ubrzanom razvoju ženskog šaha, podizanju nivoa sudijske organizacije, stvaranju šahovskih trenera, a naročitu pažnju, na kvalitativno drugačijem nivou nego do sada, će poklanjati radu sa mladima“.

„Izražavamo svoje apsolutno uvjerenje bazirano na već uspostavljenoj komunikaciji, da smo u mogućnosti da animiramo institucije države Crne Gore i novu garnituru političara da iskreno, zajedno sa svima nama, pomognu razvoj šaha u Crnoj Gori“, piše u saopštenju.

Bonus video: