Angela ima 17 godina i izumila je lijek protiv raka

Angela tvrdi da se na ovaj projekt odlučila kada je vidjela kolika je stopa smrtnosti kod bolesnika koji primaju razne tretmane od raka
109 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 10:17h

Rad, nazvan "Dizajn navođenog fototermalnog kontrolisanog multifunkcionalnog nanosistema za tretman matičnih ćelija raka", osvojio je prvu nagradu i 100.000 dolara u takmičenju kompanije Siemens, na koji se Angela Zhang prijavila iz radoznalosti, možda ni ne sluteći da će upravo njen izum jednog dana promijeniti svijet.

Angela ima tek 17 godina, a tokom 2009. godine u laboratoriji je provela preko 1.000 sati predano istražujući.

Uspjela je da proizvede nano česticu koja se može isporučiti direktno na tumor uz pomoć lijeka salnomicin. Kada su "dostavljene" tamo, one ubijaju matične ćelije raka.

Ipak, djevojka je otišla korak dalje i u ove nano čestice ubacila zlatne i željezne elemente koje omogućavaju lakši i neinvazivni pregled tumora uz pomoć CT skenera i fotoakustike.

Angela tvrdi da se na ovaj projekt odlučila kada je vidjela kolika je stopa smrtnosti kod bolesnika koji primaju razne tretmane od raka. Matične ćelije raka otporne su na mnoge različite forme liječenje, stoga je ona odlučila da se fokusira na rješavanje ovog problema.

Želja joj je da jednog dana postane profesor istraživač.

Bonus video: