Plužine: Nepoznata osoba pismo poslala i "Danu" i "Kuriru"

To lice je donijelo pošiljku i zahtijevalo da se pisma pošalju kao preporučena, što smo i uradili, naplatili poštarinu, a pošiljka je istog dana otpremljena za Podgoricu
140 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 09:21h

Upravnik pošte u Plužinama Radoman Damjanović potvrdio je da je 1. decembra nepoznata muška osoba poslala koverat adresiran na redakciju dnevnog lista „Dan“. U tom listu juče osvanuo tekst prema kojem su listinzi navodnih telefonskih razgovora Darka Šarića sa premijerom Lukšićem i ministrom Roćenom toj redakciji poslati iz plužinske pošte.

Ta osoba je, kako je kazao Damjanović, poslala dva preporučena pisma – jedno adresirano na „Dan“ a drugo na redakciju beogradskog „Kurira“.

TV Vijesti, Darko Bulatović

„To lice je donijelo pošiljku i zahtijevalo da se pisma pošalju kao preporučena, što smo i uradili, naplatili poštarinu, a pošiljka je istog dana otpremljena za Podgoricu. Vjerovatno je uručena sjutradan. U pitanju je muškarac koji je poslao jednu pošiljku redakciji „Dana“ a drugu redakciji „Kurira“. Čini mi se da je na poleđini jednog pisma nešto napisao. Zaista ne znam kako je izgledao jer nas interesuje samo da ljude uslužimo kako treba. Znam samo da osoba nije iz Plužina“, kazao je Damjanović i dodao da je spornu pošiljku primio Saša Madžarević.

Preporučeno pismo u kome se nalazio telefonski listing prema kome su navodno predsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Igor Lukšić i Milan Roćen 2008. godine imali telefonske razgovore sa Darkom Šarićem, bilo je, prema riječima Damjanovića, samo jedno od dvadesetak pisama koje radnici plužinske pošte dnevno prime.

„Svakodnevno imamo po dvadesetak preporučenih pošiljki. Plužine su turističko mjesto, dosta ljudi navrati sa strane, tako da nije ništa neobično da nepoznato lice uđe u poštu i pošalje preporučenu pošiljku. Da nije nagradnih igara rijetko ko bi slao pismo nekim medijima. Vjerovatno smo i za ta pisma mislili da je u pitanju nagradna igra. Nikome ni na kraj pameti nije bilo da neko odavde šalje nekakav listing“, kazao je upravnik pošte.

Pošta bez video nadzora odličan odabir pošiljaoca

Pošta u Plužinama je bila veoma dobar odabir nepoznatog pošiljaoca, pošto nema video nadzor već samo alarmni uređaj koji je povezan sa policijom i koji poštu i radnike u njoj štiti od eventualnih pljački ali ne i od „sumnjivih“ pošiljki.

Niko iz policije nije se kod zaposlenih u plužinskoj pošti juče prije kontakta sa novinarima interesovao o pošiljaocu listinga.

„Zvuči nevjerovatno da je afera ’listing’ odavde krenula. Siguran sam da je to poslao neko iz Podgorice ili sa strane i namjerno izabrao najbolje i najpoštenije mjesto“, kazao je Jovan Ćalasan

„Zvuči nevjerovatno da je afera ’listing’ odavde krenula. Siguran sam da je to poslao neko iz Podgorice ili sa strane i namjerno izabrao najbolje i najpoštenije mjesto“, kazao je Jovan Ćalasan.

Pojedini su u šali komentarisali da treba da zahvale nepoznatom pošiljaocu zbog „neočekivanog rejtinga“, dok je bilo i onih koji su kazali da je dobro da se „istina čuje“.

„Ne vjerujem da je to poslao neko iz Plužina, ali dobro je, kada je istina u pitanju, ona izađe na vidjelo. Nije bitno odakle dolazi“, kazao je Mikonja Đođić.

Ime pošiljaoca nije obavezno

Ekipa „Vijesti“ je iz nikšićke pošte poslala preporučeno pismo. Pošiljaoc na otpremnici koja njemu ostaje, u slučaju da se pošiljka zagubi, nije obavezan da ostavi svoje ime i prezime, već samo ime primaoca. Potrebno je jedino, zbog eventualnog povratka pošiljke, na njenoj poleđini napisati svoju adresu, koju možete i izmisliti, jer zadatak službenika pošte nije da provjerava tačnost podataka.

Kurir nije dobio poštu

Glavni i odgovorni urednik “Kurira” Bane Bjelica kazao je sinoć “Vijestima” da na redakciju tog lista nije stizala pošta sa spornim listinzima.

“Mi smo 5. decembra objavili u rubrici hronika te listinge, koje smo skinuli sa sajta podgoričkog “Dana”.

U tekstu smo se i pozvali odakle nam podaci”, kazao je Bjelica i naglasio da bi sigurno znao da je u bilo kom obliku na redakciju lista stigla pošta sa tim listinzima.

Policija dostavila spise

Policija je sinoć oko 18 sati predala spise Specijalnom tužiocu Đurđini Nini Ivanović koja je prekujuče ujutro od njih tražila u okviru itsrage u "afera listing". Ivanović je tražila da joj se dostave podaci kako bi se utvrdio identitet osobe u Upravi policije koja je bila u posjedu formata listinga koji je sačinila Uprava policije.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je policija tužilaštvu predala, između ostalog, spisak svih službenika koji su, s obzirom na svoja službena ovlašćenja, imali dodira sa listinzima. U sljedećoj fazi istrage, nezvanično je rečeno “Vijestima”, svi oni će biti saslušani u tužilaštvu. Projekt-menadžer u Upravi policije Nikola Rogošić je bio osoba koja je dostavila spise specijalnoj tužiteljki.

“Tačno je da sam dostavio podatke, ali vam ne mogu reći šta se tačno nalazi u tim dokumentima”, kazao je sinoć Rogošić “Vijestima”. Pomoćnik direktora Uprave policije Milan Tomić prekjuče je rekao da u Upravi policije postoje strogo propisane i tačno utvrđene procedure u vezi sa pribavljanjem i pristupom listinzima .

Galerija

Bonus video: