Marković: Nismo glavna, samo prolazna stanica za švercere droge

Crna Gora je postigla značajne rezultate u oblasti organizovanog kriminala, i to je činjenica koja se ne da iskriviti i nešto što ističe u izvještaju i EK, kaže Marković
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2011. 10:43h

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade Duško Marković ne slaže se sa ocjenom iz izvještaja Evropske komisije - da je Crna Gora jedna od glavnih balkanskih ruta za šverc droga i tvrdi da je samo jedna od prolaznih destinacija.

“Crna Gora je samo jedna destinacija na balkanskoj ruti krijumčarenja droge, a ni u kom slučaju nije glavna balkanska ruta”, rekao je Marković “Vijestima”.

U izvještaju Brisela piše da trgovina drogom ostaje glavna briga: “S obzirom da je Crna Gora jedna od glavnih zemalja balkanske rute za trgovinu drogom za i iz EU”.

Marković je ocijenio da je Crna Gora postigla značajne rezultate u oblasti organizovanog kriminala, kao i da je to činjenica koja se, kako je kazao, ne da iskriviti i nešto što ističe u izvještaju i Evropska komisija”.

Smatram da smo u svoje dobre namjere i ozbiljnost, kad je riječ o našim spoljnopolitičkim prioritetima, uvjerili naše partnere. Međutim, kako to biva i u životu, najteže je uvjeriti one kod kuće

“Smatram da smo u svoje dobre namjere i ozbiljnost, kad je riječ o našim spoljnopolitičkim prioritetima, uvjerili naše partnere. Međutim, kako to biva i u životu, najteže je uvjeriti one kod kuće. Otuda, pretpostavljam da je nenamjerna omaška da se sintagma 'more systemically', koja u izvještaju postoji, u rečenici koju citirate prevede kao 'ozbiljnije'”, rekao je Marković.

Dodao je da čvrsto stoji pri stavu da je Crna Gora “za vrijeme koje smo imali na raspolaganju između dva izvještaja EK, učinili zaista mnogo kada je riječ o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom”.

“Ipak, finansijska istraga je novi koncept. Za finansijske istrage je, pored nesumnjive volje i posvećenosti, potrebno dodatno osposobiti kadar. Pomenuću samo da će Specijalni istražni tim biti ovog mjeseca na intenzivnoj obuci za sprovođenje finansijskih istraga na američkoj Akademiji za sprovođenje zakona u Budimpešti. Međutim, kakve god ocjene da se nalaze mimo one načelne pozitivne, one nas ne obeshrabruju, već naprotiv: markiraju nam slabosti i daju impuls da radimo na njihovom otklanjanju, u cilju što efikasnije primjene Zakonika o krivičnom postupku, kao najznačajnije novine u crnogorskom krivično-procesnom zakonodavstvu”, istakao je Marković.

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade kazao je da je saglasan sa ocjenom EK da je dobra primjena zakona ključ za postizanje rezultata u svim oblastima.

Da bi se došlo do tog cilja, tvrdi da je neophodno nastaviti edukacije policije i tužilaštva o primjeni novog ZKP-a, na primjeni modela policije vođene obavještajnim radom, kao i na uspostavljanju integrisanog obavještajnog informacionog sistema.

“Takođe, treba nastaviti sa jačanjem regionalne i međunarodne saradnje u krivičnim stvarima, u skladu sa potrebom da damo zajednički odgovor na zajedničke izazove, kao što je organizovani kriminal, trgovina ljudima i krijumčarenje droge”, kazao je on.

Glasaće za Vanjine predloge

Izvršna direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora zatražila je od predsjednika NK da na sljedećoj sjednici tog tijela predstavnici tužilaštva i policije referišu koje su konkretne informacije prikupili o Branislavu- Branu Mićunoviću i slučajevima paljenja vozila ND “Vijesti”. Iz Markovićevog kabineta “Vijestima” je rečeno da će se o uvrštavanju tih predloga na dnevni red glasati na sjednici, koja je zakazana za 2. decembar.

Na prošloj sjednici odlučeno je da se o tim inicijativama ne raspravlja na Komisiji, već da se istraga prepusti policiji i tužilaštvu.

“Svi predlozi za dopunu dnevnog reda sjednice NK koji su pristigli u poslovnikom predviđenom roku, razmatraće se kao i do sada, na samoj sjednici. Da li će predložene teme biti uvrštene u dnevni red, utvrdiće se glasanjem”, saopšteno je “VIjestima” iz Markovićevog kabineta.

Ćalović je predložila i da se na sjednici predstavi i mapa kriminala u Crnoj Gori, ocjenjujući da je to obaveza policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije i kriminala iz jula ove godine.

Ona je u dopisu obavijestila Markovića da je policija odbila da MANS-u dostavi taj dokument jer je tajan. Direktor Uprave policije Veselin Veljović kazao je “Vijestima” da se policija odredila prema svim inicijativama koje su bile na prethodnoj sjednici NK kojoj će biti dostavljana izjašnjenja u propisanoj proceduri.

Galerija

Bonus video: