Granična policija iz Berana se sklanja da prođu cigarete

Alternativni putevi prema Kosovu i od Rožaja i Plava potpuno su slobodni u vrijeme kada je planiran prolazak vozila sa cigaretama
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 09:53h

Patrole granične policije koje obezbjeđuju nadzor državne granice prema Kosovu periodično se potpuno sklanjaju sa alternativnih puteva, kako bi se nesmetano obavljalo krijumčarenje cigareta ka Kosovu.

Gotovo sve patrole se, prema rasporedu koji dobiju od strješina u određenim terminima, kako saznaju "Vijesti", "povlače" ka granici prema Srbiji.

Alternativni putevi prema Kosovu i od Rožaja i Plava potpuno su slobodni u vrijeme kada je planiran prolazak vozila sa cigaretama, tvrde dva granična policajca koji su željeli da im se imena ne pominju.

Žure dok je kopno

Prema riječima naših sagovornika, takav raspored patrola intenzivniji je u ovo doba, a naročito u minulih deset dana, jer se, kako kažu, "krijumčari koji su u dosluhu sa čelnim ljudima beranske ispostave granične policije, odnosno ekspoziture u Rožajama i Centra bezbjednosti Berane, "boje snijega" i trude se da se što više cigareta prebaci za Kosovo dok su putevi "kopni".

Jedan od puteva kojim vode švercerske rute ka Kosovu

"Nemamo drugog načina da govorimo o ovome što je javna tajna u našoj službi. Značajan dio ljudi je uključen u te nezakonite radnje, od običnih policajaca do rukovodilaca. Znamo za kolege kojima mjesečno na račune liježu "apanaže" od po 1.000 eura zbog učešća u sličnim akcijama. Mi tačno znamo po internom rasporedu patrola kada se obezbjeđuje nesmetan prolaz kombija sa cigaretama", tvrde naši sagovrnici.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: