Branku Cvejiću nagrada za pozorišno stvaralaštvo “Grad teatar”

Sigurno mi je ovo najdraža nagrada. Možda zato što je posljednja, ali sigurno da mi je najdraža...
88 pregleda 0 komentar(a)
Branko Cvejić, Foto: Vuk Lajović
Branko Cvejić, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.11.2011. 13:14h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović uručio je na svečanoj sjednici Skupštine opštine, održane u elitnom „Maestralu“ nagradu za pozorišno stvaralaštvo “Grad teatar” dramskom umjetniku Branku Cvejiću.

Nagrada se već nekoliko godina, već tradicionalno dodjeljuje na svečanim sjednicima povodom Dana opštine 22. novembar.

Žiri koji je radio u sastavu Jovan Ćirilov, teatrolog i publicista, predsjednik žirija, Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Hrvatske, i Nenad Vuković, teatrolog i profesor, jednoglasno je donio odluku da se ovogodišnja nagrada za pozorišno stvaralaštvo “Grad teatar” dodijeli dramskom umjetniku Branku Cvejiću za njegov ukupan doprinos festivalu Grad teatar Budva, kako stvaralačkom saradnjom na realizaciji zajedničkih programa Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Grada teatra, tako i svojim uspjelim glumačkim ostvarenjima na budvanskom festivalu od njegovih početaka do danas.

"Sigurno mi je ovo najdraža nagrada. Možda zato što je posljednja, ali sigurno da mi je najdraža. Ne mogu a da se ne sjetim da je ovo skoro 20 godina, kakao sarađujem sa festivalom Grad teatar. Jugoslovensko dramsko pozorište ima u kontinuitetu jednu vrlo plodnu saradnju. Mogu da poželim festivalu da ima ovako veliki uspjeh, kakav ima, da poželim rukovostvima opštine da i dalje prepoznaju koliko taj festival značajan za ovaj grad, po kome su do ga sada prepoznavali", kazao je Cvejić nakon uručenja nagrade.

Branka Cvejića festivalska publika pamti po ulogama u nekim od najznačajnijih produkcija i koprodukcija Grada teatra – “Lažni car Šćepan Mali”, “Troil i Kresida” i “Leons i Lena”, u režiji Dejana Mijača, “Hamlet”, u režiji Dušana Jovanovića, “Don Krsto”, Vide Ognjenović, “Raspava”, u režiji Aleksandrua Dariea, a ove godine dobio je ovacije za lik Simeonova – Piščika Borisa Borisoviča u “Višnjiku”, u režiji Dejana Mijača, novoj koprodukciji Grada teatra i JDP. Kao direktor projekata Grada teatra, Branko Cvejić bio je angažovan na predstavama “Kokoška”, u režiji Jagoša Markovića, “Jegorov put” Vide Ognjenović, “Bura”, u režiji Slobodana Unkovskog.

Tradicija duga 17 godina

Nagrada “Grad teatar” za dramsko stvaralaštvo dodjeljuje se od 1994. za ukupan doprinos u afirmaciji festivala, i njeni dosadašnji laureati - Dejan Mijač, Jagoš Marković, Vojislav Brajović, Nikita Milivojević, Miodrag Tabački, Anita Mančić, Branimir Popović, Svetozar Cvetković, Tomaž Pandur, Dragan Mićanović, Radmila Vojvodić, Vida Ognjenović, Sonja Vukićević, Mihajlo Miša Janketić, Nebojša Glogovac, Angelina Atlagić, Feliks Pašić obezbijedili su joj najviše mjesto u nizu prestižnih nagrada koje se dodjeljuju u regionu.

Njima se pridružuju i laureati iz 2003, kada je mijenjajući koncepciju nagrade žiri-stručni savjet, ravnopravno dodijelio nagradu u četiri kategorije – za glumačko ostvarenje Petru Božoviću, za mediteranstvo piscu Predragu Matvejeviću, za umjetnički izazov Suzani Pajević- Živković, I za muzičko ostvarenje Romanu Simoviću.

Bonus video: