Savjet: Policajci pretukli Šutkovića i prekoračili ovlašćenje

Savjet je zaključio da su policajci Rejhan Hadžialijagić i Sead Husović 7. jula prekoračili ovlašćenja "nezakonitom primjenom prinudom i sile"
231 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2011. 15:12h

Poslanik Pokreta za promjene Nebojša Medojević zatražio je da Savjet za građansku kontrolu policije procesuira slučaj Ramiza Šutkovića iz Rožaja, koji se žalio zbog, kako navodi, fizičkog i psihičkog maltretiranja od službenika beranske policije.

Savjet je prije desetak dana ocijenio da su dva policajca prekoračili ovlašćenja i naložio policiji se oni privremeno udalje sa posla, ako se protiv njih vodi sudski slučaj za krivično djelo "iznuda dokaza".

Savjet je zaključio da su policajci Rejhan Hadžialijagić i Sead Husović 7. jula prekoračili ovlašćenja "nezakonitom primjenom prinudom i sile". Hadžialijagić je, kako Savjet zaključuje, isti prestup napravio i 4. jula.

"Za Savjet je posebno indikativan i zabrinjavajuć izvještaj ljekara Hitne medicinske pomoći u Rožajama dr Esada Kalača, od 05 07. 2011, kojim se konstatuju vrlo brojne povrede u vidu:ogrebotin, oguljotina, krvarenja, podliva i hematoma po licu, glavi i tijelu građanina Šutkovića", navodi se u saopštenju savjeta.

Ustaljena praksa

Medojević je obavijestio predsjednika Savjeta Dragana Radonjića o predstavci koju mu je uputio Šutković.

“Nakon obavljenog razgovora sa Šutkovićem i dobijanja dodatnih informacija i saznanja o ovom, zabrinjavajućem slučaju, cijenio sam svrsishodnim da Vam se obratim sa zahtjevom da procesuirate ovaj slučaj u skladu sa ovlašćenjima koje imate”, kaže se u zahtjevu Medojevića.On navodi da je, kao član Odbora za bezbjednost, u kontuitetu bio u prilici da prima predstavke građana na “bahato, nezakonito, nasilničko ponašanje više policijskih službenika iz Berana".“To se ne može tretirati kao serija incidenata, već poprima elemente ustaljene prakse”, navodi Medojević.

Bonus video: