Formula 1 vraća stari sjaj: Lakše preticanje, veća brzina

FIA je saopštila da su promjene pravila odobrena na jučerašnjem Svjetskom motosport veću i da su došla "poslije intezivnih istraživanja", što je dovelo do toga da većina F1 timova da svoj glas
1 komentar(a)
formula 1, Foto: Reuters
formula 1, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2018. 12:56h

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odobrila je danas promjenu pravila kako bi se povećao broj preticanja i bliže trkanje u šampionatu Formule 1, a sve to u sklopu tekuće inicijative povratka navijača.

Od sljedeće sezone aerodinamika bolida u Formuli 1 biće pojednostavljena. Formule će imati prednje krilo sa većim rasponom, pojednostavljenim kočionim kanalima i širim zadnjim krilom, koje bi trebalo da učini sistem za smanjivanje otpora vazduha (DRS) znatno efikasnijim.

FIA je saopštila da su promjene pravila odobrena na jučerašnjem Svjetskom motosport veću i da su došla "poslije intezivnih istraživanja", što je dovelo do toga da većina F1 timova da svoj glas.

Prednje krilo će takođe će pretpjeti promene, pa će tako manje vazduha sa prednjeg krila biti proizvedeno oko spoljne strane guma, što će u krivinama manje ometati aerodinamički potisak i grip bolida koji pokušava da pretekne.

Predlog promena pravila je takodje podržan od vlasnika F1 Liberti Medija i ratifikovani je za 2019. godinu, saopštila je FIA

Bonus video: